Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Daňová kobra úradovala, odhalila podvody na DPH za milióny eur
Zdielať na
Krimi

Daňová kobra úradovala, odhalila podvody na DPH za milióny eur

BRATISLAVA / Daňová kobra odhalila miliónové podvody. Zaplatený do nich je i vedúci pracovník daňový úrad v Trnave. Vyšetrovatelia sa dostali aj na stopu pracovníčky košického daňového úradu, ktorá si mala vyžiadať rekordný úplatok - tri milióny eur.

Daňová kobra v akcii Krkavec rozložila gang, ktorý si v období rokov 2003 až 2011 uplatnil neoprávnené nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty vo výške takmer osem miliónov dvesto tisíc eur.

Šesť a pol milióna eur

Z toho 6,5 milióna mali vyplatené na účtoch. Gangu sa darilo najmä vďaka jeho šéfovi Zoltánovi M. Ten pracoval ako vedúci oddelenia kontroly na daňovom úrade v Trnave.

"Bol priamo zodpovedný za výkon daňových kontrol. Vedel plán kontrol a tak vedel veľmi efektívne riadiť túto skupinu," uviedol prezident finančnej správy František Imrecze. 

Mozog skupiny sa momentálne ukrýva na neznámom mieste. Polícia preto vyhlásila celoštátne pátranie.

"Táto akcia patrí medzi tie najväčšie," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Akcia Divadlo

Akcia Divadlo súvisí s vyšetrovaním inej daňovej trestnej činnosti. Z nej je podozrivá košická firma, ktorej zástupcovia sa stretli s pracovníčkou košického daňového úradu Danielou K. Tá spolu s Annou M. mala od nich žiadať úplatok vo výške tri milióny eur.

"Úplatok mali dostať za to, že budú ovplyvňovať osoby, ktoré rozhodujú o tejto veci v trestnom a daňovom konaní," uviedol Gašpar.

"Prokurátor podal návrh na vzatie do väzby," dodal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. 

Akcia Steak

Akcia Steak súvisí s obchodovaním s mäsom a mäsovými výrobkami. Pri transakciách využívali obvinení fiktívne faktúry. Skrátili si tak dane o takmer 4,5 milióna eur.

"Zadržali sme tri osoby a dve z toho obvinili," ozrejmil policajný prezident. 

Akcia Rei

V akcii Rei obvinili päť osôb pre krátenie dane vo výške takmer dva milióny eur.

"Subjekt predával tovar akoby načierno a teda z neho neodviedol DPH," vysvetlil Imrecze. 

Štyri akcie sú len zlomok z prípadov, ktoré vyšetruje daňová kobra. Otvorených je ešte 360 kontrol, kde očakávajú, že nájdu ďalších takmer 50 miliónov eur.

Daňová kobra odhalila miliónové podvody na DPH, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy