Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Daňová kobra úradovala, podvodníkom klepla po prstoch
Zdielať na

Daňová kobra úradovala, podvodníkom klepla po prstoch

BRATISLAVA / Tím Daňovej kobry rozbil ďalšiu skupinu daňových podvodníkov, ktorí obchodovali s drevnou hmotou. Za neoprávnené nadmerné odpočty DPH obvinili najnovšie 17 ľudí, štátu spôsobili škodu šesť miliónov eur.Daňová kobra úradovala, podvodníkom klepla po prstoch

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Podvodníkom sa darilo hlavne v okolí Lučenca

"Ide o klasický karusel, kde tok tovaru je oddelený od toku fakturácie,“ oznámil na tlačovej besede prezident finančnej správy František Imrecze. V tomto prípade tovar existoval, obchodovalo sa hlavne v okolí Lučenca. "Ten istý tovar obiehal medzi dodávateľmi, pričom fakturácia bola viacnásobne vyššia,“ ozrejmil.

Reťazec sa skladal z 30 firiem, 17 z nich sa priamo zapájalo do obchodov a požadovalo vyplatenie nadmerných odpočtov. "Začína sa to nadobudnutím tovaru od nekontaktného subjektu, ktorý prvý neodvedie daň,“ hovoril Imrecze. Potom táto firma predá tovar ďalšej, tzv. nárazníkovej firme, ktorá odvedie veľmi malú daň, a potom ďalšiemu subjektu, ktorý tovar predá do zahraničia, v tomto prípade to bolo hlavne do Maďarska.

Tam tovar putoval medzi ďalšími firmami a napokon ho zase dodali firme na Slovensko, ktorá s ním na začiatku začala obchodovať. Celková škoda bola šesť miliónov eur, pričom nadmerný odpočet v hodnote 1,3 milióna eur nebol pre zásah Daňovej kobry vyplatený.

Krycie meno Bugina

Polícia prípad riešila od vlaňajšieho leta. Začiatkom decembra tohto roka spustili akciu s krycím názvom Bugina, po ktorej obvinili 17 ľudí, z toho troch Maďarov. Piatich vzal sudca do väzby. Obvineným hrozí sedem až 12 rokov za mrežami. "Prokuratúra participovala veľmi aktívne, dnes riešime ešte možnosť zaistenia majetku obvinených, čím by sme chceli zachrániť z celkovej škody ďalšie prostriedky,“ doplnil policajný prezident Tibor Gašpar.

Tím Daňovej kobry zložený z policajtov, pracovníkov finančnej správy a zástupcov prokuratúry tento rok zachránil pred daňovými podvodníkmi 94,2 milióna eur. Oznámil to prezident finančnej správy František Imrecze. Daňováci majú otvorené kontroly stoviek firiem. "Rozpracovaných je 311 daňových subjektov, kde beží 1 068 kontrol za 3 824 zdaňovacích období,“ informoval. Na kontrolách pracuje 961 kontrolórov.

Daňová kobra začala fungovať minulý rok v lete. "Vytvorenie Národnej jednotky finančnej polície ako špecializovaného útvaru s celoslovenskou pôsobnosťou sa ukazuje ako dobrý krok,“ hodnotil policajný šéf Tibor Gašpar.

Podvodníkom pomáhali aj ľudia z finančnej správy

"V rámci tejto jednotky sme obvinili 168 osôb za rok 2013 a z toho konkrétne vo vzťahu k daniam 141 osôb,“ bilancoval. "Podarilo sa rozložiť šesť organizovaných skupín so 148 členmi a dve zločinecké skupiny, v ktorých bolo aktívnych 22 členov,“ dodal Gašpar.

Intenzívnejšie kontroly odhalili, že podvodníkom pomáhali v niektorých prípadoch aj ľudia z finančnej správy. Zamestnanci finančnej správy boli zapletení v 13 prípadoch. "Išlo o desať zamestnancov, z toho dvoch bývalých,“ uviedol Imrecze.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy