Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Polícia uverila svedkovi, prerátala sa. Bude pykať
Zdielať na

Polícia uverila svedkovi, prerátala sa. Bude pykať

BRATISLAVA / Polícia s prokuratúrou sa prerátali. Uverili svedkovi, ktorý si vymýšľal vo vážnych kauzách. Na základe jeho svedectiev pritom šli viacerí ľudia do väzby na dlhé mesiace. Pochybenie priznal aj policajný prezident. Vraj si budú dávať lepší pozor.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Výpovede svedka majú trhliny

Ján Krajčík si medzi advokátmi vybudoval povesť tzv. univerzálneho svedka. Tento muž pripísal niekoľko vrážd Viliamovi Mišenkovi a z nitrianskeho prokurátora urobil úplatkára. Okrem týchto dvoch prípadov, dostal do väzby viacero ľudí.

Ukázalo sa ale, že jeho výpovede majú vážne trhliny, čo priznal už aj policajný prezident. "Išlo o svedka, ktorý sa javil ako dôveryhodný. Dnes vieme, že s ním takto nebude možné spolupracovať," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Krajčík bude niesť zodpovednosť

Vyšetrovateľ totiž minulý týždeň zastavil stíhanie Mišenku za vraždu bratislavského bossa Petra Čongrádyho a spolu s ním zbavil obvinení aj ďalších 4 mužov, vrátane Karola Mella. Nestíhajú už ani prokurátora, na ktorého mal spomínaný svedok narafičiť vykonštruované nahrávky. "Rozhodne bude niesť zodpovednosť za svoje tvrdenia," hovorí Gašpar.

Napriek týmto slovám prokuratúra Krajčíka zjavne stále považuje za dôveryhodného. Pomohol totiž odhaliť hrob bieleho koňa Jozefa Gudábu a Viliam Mišenka cez víkend opäť skončil vo väzbe za vraždu. "Podvodníci, celá prokuratúra aj policajti. Všetko na mňa našli a Krajčíkovi platia," povedal pri zatýkaní Mišenka. REPORTÁŽ TU.

"Dôveryhodnosť svedka sa posudzuje vždy individuálne v každom prípade zvlášť," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Problém so svedkami aj na Liptove

Problémy s nespoľahlivými svedkami majú aj na Liptove. Polícia momentálne pátra po Radovanovi Geričovi, ktorého obvinila z  bankovej lúpeže v Ružomberku. Až po vyše týždni polícia priznala, že môže byť ozbrojený a že si z banky odniesol vyše 4 000 eur.

Gerič v minulosti pracoval pre gang sýkorovcov, no obrátil sa proti nim a dostal štatút chráneného svedka. Zvykov kriminálnika sa pritom sám zrejme nezabavil. "Organizované skupiny a dokazovanie ich trestnej činnosti nie je jednoduché, nestojí na svedectve počestných osôb, ale ich spolupáchateľov," hovorí Gašpar.

"Na jednej strane polícia potrebuje získať dôkazy a tie môže poskytnúť len človek, ktorý v tom gangu pôsobil. Riziko je ich malá spoľahlivosť," uviedol bezpečnostný analytik Milan Žitný. Nepravdivé svedectvá majú okrem marenia vyšetrovania ešte jedno riziko. Krivo obvinené či väznené osoby môžu potom od štátu žiadať vysoké odškodné.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy