Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Na Bergu zadržali muža, ktorý si mal objednať Čongrádyho popravu
Zdielať na

Na Bergu zadržali muža, ktorý si mal objednať Čongrádyho popravu

BRATISLAVA / Viliama Mišenku, ktorý bol okrem iného väznený aj v prípade vraždy bratislavského bossa Petra Čongrádyho, prepustili a opäť zadržali. Práve v tejto veci polícia po vyše deviatich rokoch zadržala a obvinila štyroch nových mužov.

Nové skutočnosti

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na základe vyšetrovania a zistenia nových skutočností 4. decembra trestné stíhanie zastavil. Mišenka sa na vražde nemal podieľať, no v cele policajného zaistenia zostáva.

Čaká na opätovné rozhodnutie prokurátora o jeho vzatí do väzby za iné trestné činy. "Nastal zásadný dôkazný zvrat. Bolo preukázané, že môj klient a ďalší 4 spoluobvinení sa na skutku nepodieľali," uviedol Mišenkov obhajca Igor Cibula. 

Na Bergu zadržali objednávateľa

Polícia 4. decembra zadržala len pár metrov od rakúskeho hraničného prechodu Berg muža, pravdepodobne z Ruska. Práve on si mal podľa polície v roku 2004 objednať zavraždenie Petra Čongrádyho a jeho ochrankára. S touto požiadavkou mal osloviť istého muža s iniciálmi I.B. Ten si na prácu podľa polície zabezpečil autá, komunikačnú techniku a zbrane.

No samotnou vraždou mal poveriť ďalších dvoch mužov. Vplyvného muža podsvetia si 9. septembra 2004 počkali pred jeho obľúbenou pizzeriou v bratislavskej Petržalke a za bieleho dňa spustili paľbu. Petra Čongrádyho zasiahli do hlavy, trupu a rúk.

Jeho ochrankár skončil s prestreleným stehnom. "Vychádzajúc z nových skutočností, vyšetrovateľ NAKA obvinil štyroch mužov z trestného činu vraždy, z časti dokonaný a z časti v štádiu pokusu," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Hrozí im 15 rokov

Oboch strelcov aj muža, ktorý mal všetko zabezpečiť zadržali policajti v okolí Žiliny. Počas policajnej akcie zaistili aj rôzne záznamové zariadenia, pamäťové nosiče a listiny súvisiace s trestným činom.

Všetci štyria obvinení muži sa nachádzajú v cele policajného zaistenia. Vyšetrovateľ spracoval návrh na ich väzobné stíhanie. Mužom hrozí až 15-ročné väzenie prípadne výnimočný trest. 

Viliam Mišenka, muž obvinený z piatich vrážd, sa dostal v stredu (4.12.) z väzby. Pred banskobystrickou väznicou ho však opäť zadržali policajti a eskortovali ho do Košíc. VIAC TU.

Počul ako poslednú prezývku?

Bezprostredne po vražde Čongrádyho sa v slovenskom podsvetí malo veľmi ticho hovoriť o pozadí samotnej popravy. Podľa nich strelec pred spustením paľby mal najskôr na bývalého bossa zakričať "Čongy". Paľbu údajne spustil až v okamihu, ako Čongrády zareagoval na oslovenie.

Podľa ďalších informácií, ktoré sa mali dostať do uší len vyvoleným, na Petra Čongrádyho mal strieľať jeden strelec, ktorého komplic čakal v pripravenom aute, len niekoľko metrov od miesta určeného na Čongyho popravu.
Polícia dodnes k priebehu samotnej popravy tohto bratislavského podnikateľa neposkytla žiadne, ani len strohé informácie.

Kto usvedčuje vrahov Čongrádyho?

Ešte v lete 2011 TV JOJ získala exkluzívne informácie priamo z výsluchu svedka, ktorý mal svojim svedectvom zlomiť krk Karolovi Mellovi a jeho parťákom. TV JOJ zverejnila záznam z výsluchu svedka vraždy, ktorú mal spáchať karol M. a obeťou mal byť Jozef Gubáda.

Práve táto vražda mala byť tromfom Odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry SR, ktorým chcela prokuratúra zabezpečiť zatykač na Karola Mella. Je ním Jozef K. ktorý v osudný deň mal vykopať utajený hrob pre chladnokrvne zastreleného Jozefa Gubádu. Podľa výsluchu tohto muža je Karol M. tým, ktorý Gubádovi vystrelil mozog z hlavy.

Vrahov Čongrádyho usvedčuje jeden a ten istý svedok, ktorý teraz vlastne robí alibi samotnému Mellovi, Mišenkovi a iným mužom, pôvodne políciou označených za likvidátorov údajného bossa bratislavského podsvetia. SPIS NÁJDETE TU.
 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy