Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Viliam Mišenka zostáva naďalej vo väzbe
Zdielať na

Viliam Mišenka zostáva naďalej vo väzbe

BRATISLAVA / Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica o žiadosti Viliama Mišenku o prepustenie z väzby na slobodu rozhodol tak, že Viliam Mišenka zostáva naďalej vo väzbe.

Dôvody väzby naďalej trvajú

Sudca zamietol žiadosť a zároveň sťažnosť Viliama Mišenku, pretože dôvody väzby naďalej trvajú. Dnes o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Voči rozhodnutiu ŠTS podá právny zástupca Viliama Mišenku sťažnosť a o tej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. Potvrdil to advokát Viliama Mišenku - Igor Cibula.

Sudca síce rozhodoval už v polovici minulého týždňa, ale rozhodnutie nebolo známe, pokiaľ neboli informované procesné strany. Viliam Mišenka je vo väzbe z dôvodov možného úteku, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.

Výsluch Viliama Mišenku pred špecializovaným sudcom prebiehal minulý týždeň v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Koncom marca prokurátor ÚŠP nevyhovel žiadosti obvineného Viliama Mišenku o prepustenie z väzby a predložil ju na rozhodnutie sudcovi ŠTS - pracovisko Banská Bystrica.

"Podľa názoru prokurátora dôvody väzby u obvineného naďalej trvajú v rozsahu, v akom boli určené v čase rozhodnutia o vzatí obvineného do väzby. K podrobnostiam sa nebudeme vyjadrovať, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania," povedala koncom marca hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

Mišenku vinia z viacerých vrážd

Viliama Mišenku stíhajú za výbuch v topoľčianskej firme Euromont TO z augusta 2009 a vinia ho z účasti na viacerých vraždách, vrátane vraždy jedného z bossov sýkorovcov Petra Čongrádyho - Čongiho. Pôvodne bol obvinený aj z účasti na vražde svojho synovca Jozefa Mišenku, spod obžaloby ho však súdy oslobodili. Viliam Mišenka bol obžalovaný aj v kauze najväčšej bankovej krádeže z januára 1996, z trezoru VÚB v Nitre vtedy zmizlo 173 miliónov korún. Aj v tomto prípade bol oslobodený.

Viliam Mišenka sa pred slovenskou políciou skrýval v zahraničí. Informácie o jeho pobyte sa objavili ešte vlani, keď sa zistilo, že iný hľadaný Slovák Karol Mello sa nachádza v Belize. Údajne tam bol aj Viliam Mišenka a potom sa presunul do Venezuely. Tam sa ho podarilo zadržať na tretí pokus, presne 2. januára 2013 počas prechádzky na pláži na ostrove Margarita.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy