Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Daňová kobra opäť úradovala, zachránila štyri milióny eur
Zdielať na

Daňová kobra opäť úradovala, zachránila štyri milióny eur

BRATISLAVA / Daňová kobra má ďalší úlovok. Zachránila štyri milióny eur v štátnom rozpočte. Túto sumu si nárokovali podvodníci v rámci odpočtu DPH pri fiktívnych medzinárodných obchodoch s cukrom.

Organizovaná skupina od apríla do júla 2012 ovládala tridsať obchodných spoločností. Tie deklarovali obchody s cukrom medzi Slovenskom, Českom, Poľskom a Maďarskom. Keďže ide o medzinárodné obchodovanie, ktoré je oslobodené od DPH, obchodníci si následne uplatňovali nárok na vyplatenie nadmerných odpočtov DPH.

"V tomto prípade šlo o 811 000 eur, pričom 630 000 eur nebolo vyplatených – teda ide o reálne zachránené finančné prostriedky," hovorí hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Členovia skupiny čelia obvineniu pre zločin neodvedenia dane a poistného. "Sú obvinení za trestné činy, a to daňový podvod, skrátenie dane a poistného, zločin neodvedenia dane a poistného. Hrozí im test sedem až dvanásť rokov," dodal prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Tibor Gašpar.

Druhá skupina

Druhá organizovaná skupina v rokoch 2011 až 2013 prostredníctvom ôsmich firiem deklarovala obchodovanie s cukrom medzi Slovenskom a Maďarskom. V reťazci opäť uplatňovali neoprávnené nadmerné odpočty vo výške 5,5 milióna eur, z čoho 3,4 milióna nevyplatili.

"Celková škoda je ešte vyššia, a to 18,6 milióna eur. Firmy si okrem neoprávnených nadmerných odpočtov skrátili vlastnú daňovú povinnosť vo výške 13,1 milióna eur," dodáva Macková.

Polícia preto obvinila štyroch členov tejto organizovanej skupiny pre zločiny daňového podvodu a skrátenia dane a poistného. Dvoch chcú stíhať väzobne. Aj týmto obvineným hrozí sedem až dvanásť rokov väzenia.

Viacero obchodov

Tovar síce reálne v kamióne existoval, no s jedným a tým istým tovarom robili dve organizované skupiny obchod fiktívne vo viacerých štátoch. Preto polícia vzniesla obvinenia voči pätnástim členom organizovaných skupín.

"Dôležité je povedať, že išlo o kombináciu fiktívnych transakcií s reálnymi. Časť cukru sa reálne dodala do reťazcov, kde si ju zákazníci kúpili. To slúži samozrejme na zakrytie tej fiktívnej časti celej ich transakcie," ozrejmil prezident finančnej správy František Imrecz.

Celkovú škodu, ktorú spôsobili, ak by obchody neprekazili, odhadla finančná správa na viac ako devätnásťmiliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy