Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Daňová kobra útočí, biele goliere zlepšujú praktiky
Zdielať na

Daňová kobra útočí, biele goliere zlepšujú praktiky

BRATISLAVA / Chápadlá bielych golierov sa rozpínajú čoraz viac. Hladinu rozvírila i kauza zbitého prešovského daňováka Jána Dobroviča. Ten mal zabezpečovať medzinárodné daňové dožiadania a tým vyplatenie nadmerného DPH. Zbili ho železnou tyčou na znak varovania.

Kauza siaha až do vysokej politiky. Obžalovaný Michal Ch. sa k ekonomickej kriminalite priznal. Uviedol aj pár zaujímavých mien.

Na zozname sú ľudia zo strany Smer-SD, poslanec národnej rady či riaditelia Úradu Prešovského samospraávneho kraja.

Údajne v kauze bolo viac ako desať firiem, v ktorých fiktívne obchodovali so zlatom, drevom a inými komoditami. Ich praktiky sú pritom čoraz sofistikovanejšie.

"Evidujeme výraznú zmenu správania sa podvodníkov. Transakcie majú menší objem, výrazne väčšiu početnosť v reťazci," ozrejmuje Prezident finančnej správy František Imrecze.

Prešpekulovaní páchatelia

Trestnú činnosť zakrývajú páchatelia viacúrovňovo. Vyvíjajú i fiktívne transakcie. "Máme veľký počet malých transakcií čistej fikcie s nádejov podvodníkov, že toto sa nám nepodarí odhaliť," dodáva Imrecze.

Podľa prezidenta je jeden gang schopný spáchať až päťsto skutkov. V prípade medzinárodnej skupiny bolo do akcie nasadených až osemdesiatštyri policajtov a až dvestosedemdesiatštyri daňových kontrolórov.

"Páchatelia skúšajú zakryť trestnú činnosť cez spoločnosti pôsobiace v zahraničí, najmä v Českej republike, Maďarsku a Poľsku," dodáva policajný prezident Tibor Gašpar.

"Chceme rozšíriť boj s daňovými podvodmi na krajskú úroveň. prípadne až na okresnú," odtajuje Gašpar.

Nulová tolerancia

Daňová kobra zamedzila krátenie daní. Situácia je ale aj naďalej alarmujúca. Štát prichádza o obrovské sumy. Nález len v minulom roku je takmer osemdesiat miliónov eur.

"Ako na prokurátora, tak aj na políciu a finančnú správu platí nulová tolerancia," uzatvára námestník Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Peter Sufliarsky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy