Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Daňová kobra. Štátu zachránila takmer 700 tisíc eur
Zdielať na

Daňová kobra. Štátu zachránila takmer 700 tisíc eur

BRATISLAVA / Daňová kobra opäť zasahovala. Po názvom "stavidlo" vykonala v spolupráci s Národnou kriminálnou agentúrou akciu, počas ktorej zadržala niekoľko osôb. Tie už polícia obvinila z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Reálne tak zachránili štátu takmer 700 tisíc eur.

Predaj nehnuteľností

Dvesto fiktívnych zdaniteľných obchodov vykázalo 14 obchodných spoločností. Daňový únik v tomto prípade predstavoval dva milióny eur, pričom firmy si nárokovali na odpočet DPH v sume 700 tisíc eur. "Jednalo sa o predaj nehnuteľností, na ktoré si predmetné subjekty požiadali o vyplatenie nadmerného odpočtu a na druhej strane, aby nemuseli zaplatiť tú daň z pridanej hodnoty, ktorá vznikla ako povinnosť vytvárali tie fiktívne faktúry," uviedol generálny riaditeľ Daňovej a finančnej správy Daniel Čech.

Fiktívne obchody sa mali udiať v rokoch 2011 a 2012. Faktúry boli vystavené na rôzne komodity, nešlo len o predaj nehnuteľností ale napríklad aj predaj nábytku, sanity či strojných zariadení ako plošina. Faktúry fiktívnych obchodov smerovali z Českej republiky na Slovensko.

A taktiež z Maďarska na Slovensko, údajne k firmám v pohraničí a do Dunajskostredského regiónu. "Reálne však tovar teda neexistoval. Nie je zatiaľ táto skupina kvalifikovaná ako zločinecká skupina," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Namočený je v tom aj pracovník daňového úradu

Medzi deviatimi zadržanými osobami sú muži aj ženy. Jedna osoba už bola vo výkone trestu a po jednej osobe polícia stále pátra. Dve osoby mali byť organizátormi. Polícia u troch z obvinených požiadala sudcu o väzobné stíhanie.

Medzi zadržanými a pravdepodobne aj čoskoro obvineným je aj pracovník finančnej správy, presnejšie daňového úradu. "Nejaké detaily by sme neradi zverejňovali. Je to ešte v štádiu šetrenia, ale určite mal tam aktívnu úlohu v tomto celom," dodal Čech. Prípad prešetruje aj inšpekcia ministerstva vnútra. Obvineným hrozí 7 až 12 rokov za mrežami. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy