Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Minister práce je v kauze financovania strán čistý
Zdielať na

Minister práce je v kauze financovania strán čistý

Zdroj: TASR/AP/Jacques Brinon

V škandále okolo údajných daňových únikov dedičky firmy L´Oreal bol oslobodení od obvinení.

Vo vyšetrovacej správe ministerstva financií zverejnenej v nedeľu sa konštatuje, že Woerth neprišiel v čase pôsobenia ako minister pre rozpočet do styku s Bettencourtovej daňovými dokumentmi. Woerth svoje podriadené orgány neovplyvňoval, "aby robili rozhodnutia alebo kontroly v súvislosti s pani Bettencourtovou," uvádza sa v správe.

Woerth ako minister pre rozpočet zodpovedal za daňových hriešnikov, zatiaľ čo jeho žena pracovala pre správu Bettencourtovej majetku.

Bettencourtová mala pred francúzskymi daňovými orgánmi ukryť na kontách vo Švajčiarsku 78 miliónov eur. Francúzska vláda po prepuknutí aféry požiadala finančnú inšpekciu, aby záležitosť preverila.

Aféra sa týka aj prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Objavili sa tvrdenia, že Sarkozy prijal od Bettencourtovej finančné dary v hodnote 150.000 eur. Peniaze mal prevziať práve Woerth. Tieto tvrdenia označil Sarkozyho úrad za "totálne nepravdivé".

Sarkozy dnes večer poskytne televízii France 2 hodinový rozhovor, ktorý je síce venovaný predovšetkým kontroverznej dôchodkovej reforme, ale hovoriť sa bude aj o aktuálnych otázkach.

Sarkozyho obľúbenosť dosiahla najnižšiu úroveň od jeho zvolenia v roku 2007. V najnovšom prieskume iba 30 percent respondentov vyjadrilo spokojnosť s prácou hlavy štátu. To bolo o dva percentuálne body menej ako minulý mesiac. 

Výnimkou je Woerth, ktorého popularita sa zvýšila o sedem percentuálnych bodov na 35 percent.

Najčítanejšie správy