Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Opozícia chce napadnúť minimálne dôchodky na Ústavnom súde
Zdielať na

Opozícia chce napadnúť minimálne dôchodky na Ústavnom súde

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Politická telenovela o minimálnych dôchodkoch speje k svojej piatej kapitole. Najprv ich Smer schválil, potom ich prezident Kiska s výhradami vrátil do parlamentu, následne ich vládna strana znova schválila a prezident ich opäť nepodpísal. Teraz sa minimálne dôchodky dostanú na Ústavný súd, kam ich posúva opozícia.

Opozičné strany SaS, OĽaNO, KDH, Most-Híd a Demokratická skupina SDKÚ-DS začali zbierať podpisy pod podanie, ktorým chcú na Ústavnom súde SR (ÚS) napadnúť nižší minimálny dôchodok pre sporiteľov v druhom pilieri.

Poškodzovanie budúcich dôchodcov

Ako uviedol poslanec SaS Jozef Mihál na štvrtkovom brífingu, žiadajú ústavný súd o vyslovenie nesúladu ustanovenia o minimálnom dôchodku s Ústavou a zároveň o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by boli pozastavené paragrafy poškodzujúce časť budúcich dôchodcov. Zber podpisov je podľa neho úspešný a už teraz majú dostatočnú kvótu na podanie, za prvý deň vyzbierali 49 podpisov.

"Keby nám Ústavný súd SR vyhovel aj týmto predbežným opatrením, tak by po účinnosti zákona nebolo možné znížiť minimálny dôchodok ľuďom, ktorí sú v druhom pilieri," uviedol člen Demokratickej skupiny SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

"Veríme samozrejme, že objektívne posúdi naše námietky, a že pomôže navrátiť stav do normálnych koľají, kde nikto na Slovensku nemôže mať nárok na nižšiu sociálnu dávku, na nižší príspevok zo štátneho rozpočtu len preto, že si iným spôsobom zabezpečuje to, aby mal dobrý budúci dôchodok," dodal Kaník.

Ten zároveň prízvukuje, že im nejde o to, aby bolo pozastavené vyplácanie minimálneho dôchodku.

Sporitelia II. piliera

Poslankyňa za OĽaNO Erika Jurinová považuje za nespravodlivé a diskriminačné, že jednotliví dôchodcovia majú byť kategorizovaní podľa toho, či sú, alebo nie sú sporiteľmi druhého piliera. Za do neba volajúcu nespravodlivosť to označil aj poslanec za KDH Július Brocka, ktorý poukazuje na to, že človek, ktorý platil odvody z príjmu 600 eur mesačne, bude mať o 25 eur nižší minimálny dôchodok ako človek, ktorého mesačný príjem bol 300 eur.

Podľa poslanca za Most-Híd Ivana Švejnu existovalo reálne riešenie, ktoré bolo výhodné pre všetkých a ktoré navrhoval už počas rozpravy k zákonu. "Aby tí ľudia, ktorí by mali mať nárok na minimálny dôchodok od štátu, tak by jednoducho tie svoje peniaze, ktoré si našetrili v druhom pilieri, presunuli do Sociálnej poisťovne," uviedol Švejna.

Nižší minimálny dôchodok

Nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri budú mať od začiatku júla nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli.

Minimálna penzia sa bude sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom.

Do dôchodkového príjmu sa pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nebudú započítavať doživotné penzie z druhého piliera. Pre nižší minimálny dôchodok pre sporiteľov novelu zákona o sociálnom poistení vetoval prezident Andrej Kiska, poslanci za Smer-SD však jeho pripomienky neakceptovali a novelu zákona schválili v pôvodnom znení.

Tridsať rokov

Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok bude od začiatku budúceho mesiaca získanie najmenej 30 rokov dôchodkového poistenia. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, bude minimálny dôchodok tvoriť 136 percent zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura.

Suma minimálnej penzie sa bude zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia v tomto roku predstavovala 340,8 eura.

Najčítanejšie správy