Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborári chcú minimálnu mzdu 410 eur, začína vyjednávanie
Zdielať na

Odborári chcú minimálnu mzdu 410 eur, začína vyjednávanie

BRATISLAVA / V roku 2015 by sa mohla minimálna mzda zvýšiť o ďalších 300 eur. Odborári, ktorí predkladajú návrh chcú, aby dosiahla hranicu 410 eur. O tejto sume hovoril už aj Robert Fico. Tí ktorí si to nevedia predstaviť, sú zamestnávatelia. Tvrdia, že na to, aby jedni dostávali takúto minimálnu mzdu, budú musieť iní prísť o prácu.

V súčasnosti je minimálna mzda na úrovni 380 eur. Ak by sa zvýšili na 410 a odpočítali odvody, na výplate dostane zamestnanec niečo cez 358 eur. Napriek tomu, že podľa odborárov patríme v Európskej únii k najmenej zarábajúcim za hodinu práce, dohoda so zamestnávateľmi bude obtiažna.

Odborári vs. zamestnávatelia

"Je to rozhodne návrh, ktorý neodráža ekonomickú realitu a môže zastaviť proces tvorby nových pracovných miest," uviedol tajomník Regionálnej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Odborári a zamestnávatelia sú dve organizácie, ktoré sa majú na výške minimálnej mzdy dohodnúť, ich názory sa ale ešte nikdy nestretli.

Udržať tempo

Začína sa vyjednávanie medzi odborármi a zamestnávateľmi. Kým jedni chcú, aby sa úroveň minimálnej mzdy udržala, tí druhí ju chcú zvýšiť. S najväčšou pravdepodobnosťou podľa reportéra TV JOJ Adama Zavřela rozhodne štát.

"Radi by sme pokračovali tempom, ktoré postupne dostane Slovensko na úroveň okolo 400 eur mesačne ako minimálnu mzdu," uviedol premiér Robert Fico.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy