Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Elektrina bude lacnejšia. Slovenský eurokomisár predstavuje v Bruseli plán
Zdielať na

Elektrina bude lacnejšia. Slovenský eurokomisár predstavuje v Bruseli plán

BRATISLAVA/BRUSEL / Elektrina bude zrejme výrazne lacnejšia oproti tomu, koľko za ňu platíme dnes. Stať by sa tak malo vďaka energetickej únii, ktorú v Bruseli chystá eurokomisár Maroš Šefčovič.

Šefčovič chce v najbližších dňoch predstaviť svoj plán. Šefčovič chce, aby sa elektrina riešila v rámci krajín V4 a teda by sme mohli dostať množstevnú zľavu.

Množstevná zľava

"Umožniť krajinám susediacim v jednom regióne, aby mohli oveľa voľnejšie obchodovať s energiou, čo by samozrejme malo viesť k väčšiemu tlaku na trhu. Verím tomu, že aj k nižším cenám energií," uviedol eurokomisár Šefčovič.

Elektrina by týmto spôsobom mohla zlacnieť o dvadsať percent. Slovensko má výhodu v tom, že jej má prebytok. Budeme ju tak môcť ľahšie vyvážať. Podľa reportéra Adama Zavřela, ak by sme sa dohodli s ostatnými krajinami, cena by mohla ísť nadol.

"Je kľúčové, aby sme vyrábali viac energie na našom území, pretože EÚ viac než polovicu, až 53 percent svojich energetických potrieb musí dovážať," uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

Problémom vysoká spotreba

Únia míňa na budovy až 40 percent všetkých energií, ktoré v únii spotrebujeme. Tri štvrtiny budovu nie sú zateplené. "Ak by sme dokázali do tejto oblasti investovať a zatepliť všetky budovy, tak by sme ušetrili viac ako 100 miliárd eur ročne, čo je obrovská čiastka," uviedol europoslanec Vladimír Maňka.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy