Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čakajú nás vyššie ceny, ale aj viac pracovných miest
Zdielať na

Čakajú nás vyššie ceny, ale aj viac pracovných miest

BRATISLAVA / Euro neustále oslabujúce voči doláru začína spôsobovať zdražovanie na Slovensku. Výrobcovia aj importéri v týchto dňoch zdvíhajú ceny v priemere o 10 až 15 percent.

Vlna zdražovania prichádza na Slovensko zo západu. Dôvodom je slabé euro voči doláru.

Kompontenty vyrábané v Ázii, sú stále drahšie. Importéri ich dovážajú za viac peňazí a aktuálne ceny výrobkov nevedia udržať.

Ľahší export

Podľa analytikov sa v najbližšej dobe euro neposilní a tak sa vyššie ceny nebudú meniť. Na druhej strane oslabenie eura pomôže exportérom. Slovenské výrobky sa môžu ľahšie a za menej peňazí dostať na americký trh.

Analytici očakávajú, že euro sa v tomto štvrťroku dostane k najhoršiemu obdobiu vo svojej histórii. Od leta 2014 stratilo štvrtinu svojej hodnoty.

Výhody oslabeného eura:

TV JOJ

Nevýhody oslabeného eura:

TV JOJ

Umelé zníženie

Oslabenie eura do veľkej miery spôsobili kroky Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá umelo znížila hodnotu eura. Z dlhodobého hľadiska to podľa ministra financií Petra Kažimíra nie je udržateľné.

Pozrite si analýzu z Novín o 17-ej:

"Neviete dlhodobo udržiavať rast ekonomiky pri deflačnej politike, je to jeden z legitímnych nástrojov Európskej centrálnej banky," uviedol Kažimír.

Podľa analytika J&T Banky bude dolár voči euru posilňovať minimálne do 1. polovice budúceho roka. "Európska centrálna banka bude naďalej uskutočňovať program kvantitatívneho uvoľňovania, zatiaľ čo v prípade USA a jej Centrálnej banky sa očakáva postupné zvyšovanie úrokových sadzieb," uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy