Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko o príjmy z plynu zatiaľ nepríde
Zdielať na

Slovensko o príjmy z plynu zatiaľ nepríde

BRUSEL / Rusko sa v Bruseli dohodlo s Ukrajinou na ďalšej spolupráci. Mimoriadne rokovanie pod taktovkou Maroša Šefčoviča sa pretiahlo až do neskorej noci, ale s úspešným koncom. Garancia ukrajinskej strany prinesie výhody aj pre Slovensko.

V Bruseli sa zrodila dohoda medzi Kremľom a Ukrajinou. "Dohodli sme sa, že budeme pre regióny Ukrajiny dodávať plyn osobitne a podľa toho aj kalkulovať jeho objem," informoval ruský minister energetiky Alexander Novak.

Problémom sú separatistami okupované územia, kde si Kyjev nevie skontrolovať koľko plynu tam zostane a nepotečie ďalej na Ukrajinu. Za ten Kyjev odmieta platiť.

Ukrajinci si už niekoľko mesiacov musia plyn predplácať. Rusi tvrdili, že plyn poslali a Ukrajinci, že im neprišlo toľko, koľko si zaplatili. Pod slovenskou taktovkou priamo v Bruseli nakoniec našli spoločnú reč.

"Ukrajinská strana sa zaviazala, že bude robiť maximum preto, aby tranzit plynu do Európy nebol nijakým spôsobom narušovaný,"
potvrdil komisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Milióny zachránené

Slovensko tak aj naďalej bude inkasovať milióny eur za tranzit. Plynu vraj budeme mať dostatok, aj keby si Rusi s Ukrajincami opäť skočili do vlasov a kohútiky by zastavili. Naše zásobníky sú naplnené len na 40 percent.

"Vieme vydržať v akomkoľvek neobmedzenom množstve, pretože reverzné toky v súčasnosti zabezpečujú spotrebu Slovenska," informovala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Zdá sa, že zimná sezóna je nateraz vyriešená. O tom, ako bude tiecť plyn počas leta, sa bude ešte rokovať koncom marca.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy