Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekári predpisujú zle lieky. Poisťovňa neakceptovala 3 milióny receptov
Zdielať na

Lekári predpisujú zle lieky. Poisťovňa neakceptovala 3 milióny receptov

BRATISLAVA / Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku neakceptovala v minulom roku viac než tri milióny lekárskych receptov. Jedným z dôvodov bolo aj to, že niektorí lekári na receptoch uviedli lieky, ktoré nemajú právo predpisovať.

"Liek predpísal lekár v odbornosti, ktorý takýto liek nemôže predpísať. Napríkad reumatológ predpísal liek, ktorý môže predpísať len onkológ," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Tri milióny receptov

Ak si tento omyl na recepte nevšimne lekáreň, poisťovňa to určite neprehliadne. "Všeobecná zdravotná poisťovňa neakceptovala vyše tri milióny predpisov v sume 11 404 556 eur," dodala Balážová.

Lekár si môže priamo v ambulancii v systéme skontrolovať, či liek môže alebo nemôže predpísať. "Stáva sa to bežne, že sa predpíše liek, ktorý sa nemá. Je to tlak okolností. Napríklad v čakárni je veľa ľudí alebo je to tlak pacienta, ktorý má veľa liekov, musí ďaleko cestovať," uviedol prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco.

Príliš prísny zákon

Podľa únie špecialistov je však zákon príliš prísny a dopláca na neho len pacient, ktorý zbytočne chodí od lekára k lekárovi. Pričom zlý liek mu úmyselne nikto nepredpíše.

"Internista odmietol predpísať pacientovi liek, ktorý mu doporučil urológ z nemocnice, obvodný mu ho odmietol takisto predpísať a pacient sa musel dostaviť k 100 km vzdialenému urológovi. Tri dni straty a dva dni cesta po 100 kilometrov. Nechápem prečo by internista nemohol predpísať takéto lieky," dodal Janco.

Rozviazanie zmluvy

Lekárom za tieto recepty hrozia od poisťovní sankcie. Za rok 2014 uložila Všeobecná zdravotná poisťovňa poskytovateľom zdravotnej starostlivosti finančné sankcie vo výške viac ako 280 tisíc eur.

"V prípade opakovaných porušení môže pristúpiť aj k rozviazaniu zmluvy," dodala hovorkyňa poisťovne Petra Balažová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články