Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj homeopatiká môžu byť nebezpečné. Plánujú ich testovať a regulovať
Zdielať na

Aj homeopatiká môžu byť nebezpečné. Plánujú ich testovať a regulovať

WASHINGTON / Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) varuje pred používaním homeopatík. Hoci štúdie naznačujú, že homeopatická liečba nefunguje, FDA upozorňuje, že voľný predaj týchto liečiv bez testovania a regulácie môže byť nebezpečný a vyžaduje, aby homeopatiká podliehali rovnakému testovaniu a regulácii ako klasické lieky.

Homeopatia je založená na dvoch princípoch - používajú sa vysoko riedené látky, ktoré vo vyšších dávkach u zdravého človeka vyvolávajú príznaky podobné tým, aké má liečené ochorenie a na princípe nižších dávok produkujúcich väčšie účinky. 

Americký Národný inštitút zdravia zdôrazňuje, že niektoré kľúčové pojmy homeopatie sú v rozpore so základnými pojmami fyziky a chémie a dokonca i to, že mnohé homeopatické lieky sú tak zriedené, že vlastne takmer neobsahujú molekuly pôvodnej látky.

Homeopatiká sa podávajú vo veľmi zriedenom stave a riedenie sa vykonáva tak, že sa použije jeden diel účinnej látky a pridá sa k desiatim dielom rozpúšťadla.

Tento roztok sa následne pridá k desiatim dielom rozpúšťadla a postup sa mnohonásobne opakuje.

"Homeopatia je krásnym príkladom najčistejšej formy pseudovedy," cituje neurológa Stevena Novellu server Popular Science.

Konkurencia rastie

Každopádne, trh s homeopatikami sa zväčšuje. Dôležité je ale to, že takéto netestované liečivá môžu mať na zdravie i život ľudí negatívny vplyv. Rovnako ako klasické lieky, aj tie homeopatické môžu byť škodlivé.

Ľudia, ktorí homeopatiká užívajú tvrdia, že účinkujú. Nebezpečnejšie ale môže byť, že homeopatiká fungujú len na placebo efekte. Ak niečo neúčinkuje, je to nebezpečné.

Napríklad mnoho pacientov s astmou sa spolieha na homeopatickú liečbu a nie na predpísané lieky.

Bez zmeny

Homeopatiká sa používajú od roku 1925 a už štyridsať rokov ich predaj reguluje jeden a ten istý dokument s označením CPG Sec. 400.400. Doteraz sa v ňom nespravila žiadna zmena.

FDA i napriek doteraz bezproblémovému fungovaniu, v týchto dňoch posudzuje riziká a prínosy homeopatík a rozhodne o ich budúcnosti.

Nespoliehajte sa na výživové doplnky. Ich výrobcovia pri testoch zlyhali:

Zdielať na

Súvisiace články