Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výrobcovia výživových doplnkov zlyhali. Neprešlo 62 percent
Zdielať na

Výrobcovia výživových doplnkov zlyhali. Neprešlo 62 percent

BRATISLAVA / Viacerí ľudia sa najmä na jar spoliehajú na výživové doplnky. Chýba nám vitamín D, železo aj Céčko. Lenže nie vždy to tieto doplnky skutočne obsahujú. Niekedy je výživný len nápis. Potvrdili to aj testy najpredávanejších doplnkov v USA. Dopadli katastrofálne.

Štyri najväčšie siete predajcov výživových doplnkov v USA prepadli na plnej čiare. Tablety Ginko biloby neobsahovali ani jednu molekulu tejto látky.

Rovnako dopadli aj ďalšie doplnky ako Ženšen,Echinacea  či cesnak. Ani v týchto sa nenachádzali stopy po tom, čo mali napísané na obaloch. Zákazníci platili za ryžu, zmes iných nepotrebný látok a umelé sladidlá.

Výrobcovia zlyhali

Úrad verejného zdravotníctva priznáva, že výrobcovia výživových doplnkov podvádzali aj na Slovensku. V roku 2014 kontrolovali probiotiká. Zlyhalo 62 percent.

"Bolo skontrolovaných 39 vzoriek, z toho 30 nevyhovelo," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. "Pri šiestich uvedená hodnota nespĺňala efektívnu dávku. Ďalších 24 nespĺňalo to, že obsah probiotík deklarovaný na obale nebol obsahom výživových doplnkov," dodala Skalická.

Pre výrobcov výživových doplnkov neplatia rovnaké pravidlá ako pre výrobcov liekov. "Európska únia má pre lieky samostatnú agendu. Výživové doplnky upravujú len nariadenia, že nesmú tvrdiť, že majú zdravotný účinok," tvrdí Viliam Foltán z Katedry organizácie a riadenia Farmácie Univerzity Komenského v Bratislave.

Predpisy neexistujú

Neexistuje žiadny predpis, ktorý by určoval, aké množstvo vitamínov alebo extraktov z rastlín musia obsahovať. "Záleží na výrobcovi, koľko tam toho vitamínu, alebo výživového doplnku doplní," dodal Foltán.

Výrobca musí dodržiavať množstvo účinnej látky, ktoré uvedie na obale:

Súvisiace články