Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Schusterov druhý domov je Brazília, navštívil ju už jeho otec
Zdielať na

Schusterov druhý domov je Brazília, navštívil ju už jeho otec

BRATISLAVA / Bývalý prezident Rudolf Schuster o Brazílii hovorí ako o svojom druhom domove. Precestovali ju totiž už štyri generácie jeho rodiny. Mimoriadne zaujímavé fotografie, či artefakty z ciest Schusterovej rodiny teraz vystavujú v múzeu na Bratislavskom hrade.

Ešte v roku 1927 sa do ďalekej Brazílie vybral otec Rudolfa Schustera, Alojz spolu s jeho dvomi strýkmi. Na vtedajšiu dobu so šialenou myšlienkou. Nakrútiť dokumentárny film. "Vtedy cesty nebolo, tak oni si mačetami vysekávali cestu cez džungľu," opisuje Rudolf Schuster.

Trojica dobrodruhov z Medzeva netušila, aké nebezpečenstvo na nich čaká. Bez akéhokoľvek vybavenia, len s drevenou kamerou v ruke sa im podarilo dostať až do hlbokého pralesa k domorodcom, takzvaným Paricijským indiánom. Počas ôsmych mesiacov zachytili svoju expedíciu dokonale, vrátane života a zvykov tamojších kmeňov. 

Nebezpečné nakrúcanie

"Je to historická vec nielen pre našu rodinu, ale pre celé Slovensko. Pretože v roku 1927 nakrútiť dokumentárny film o Brazílskej džungli bolo veľmi nebezpečné," myslí si exprezident.

Rozprávanie otca a strýkov, Rodolfa Schustera očarilo natoľko, že aj on sám sa po 64 rokoch, už ako diplomat, dostal na prvú vlastnú brazílsku expedíciu. A potom ešte dvakrát. So svojím synom a neskôr aj s vnučkou. 

Svoje zábery ale aj zábery svojich predkov si nechce nechať iba pre seba. S pohľadom na zážitky jednej dobrodružnej rodiny sa rozhodol podeliť s návštevníkmi expozície na Bratislavskom hrade.

Súvisiace články