Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V Prešove pokračuje napätie pre parkovanie. S radnicou nesúhlasí mestská rada
Zdielať na
Prešov

V Prešove pokračuje napätie pre parkovanie. S radnicou nesúhlasí mestská rada

PREŠOV / Rezidentské zóny, viac ako tisíc nových parkovacích miest a vyriešenie problémov s firemnými autami, ktoré by nemali parkovať na sídliskách. Toto sľubovala takzvaná parkovacia revolúcia, do ktorej sa pustili v Prešove. S návrhom radnice ale mestská rada nesúhlasí napriek tomu, že parkovanie mala mať na starosti mestská firma.

Debaty o budúcnosti parkovania v Prešove odrzkadľujú napätú situáciu. Na Sibírskej ulici, ktorú považujú obyvatelia mesta za najvyťaženejšiu, autá parkujú aj tak, že blokujú iné autá. Samozrejme bez ručnej brzdy, keby náhodou bolo nutné auto odtlačiť.

"Filozofiou mesta je zaviesť do parkovania poriadok. Teda dať Prešovčanom k ich bytu jedno parkovacie miesto," hovorí  Milan Grejták z Mestského úradu. Mesto tvrdí, že na tom pracovalo poldruha roka. Poslanci im vyčítajú, že pripravované všeobecne záväzné nariadenie má nedostatky. "Nie je v tom systém. Nie je to komplexne ucelené," vysvetľuje poslanec Miroslav Benko. "Vnímam to ako polotovar," hovorí poslanec miestneho zastupiteľstva Ľudovít Malaga .

Poslancov argumenty radnice nepresvedčili. Tá dokonca zriadila špeciálny e-mail, na ktorý ľudia posielali svoje pripomienky. Nepomohli ani osobné stretnutia s občanmi. "Ľudia sú preto nespokojní, lebo je to zle vysvetlené," pokračuje Benko.

Že to nebude jednoduché, zrejme tušila prešovská primátorka už pred rokovaním mestskej rady. Na svojom Facebookovom profile zverejnila fotografie zo strelnice s komentárom - Príprava na mestskú radu. Niekto to v diskusiách prijal s humorom, iní ju kritizovali. O deň neskôr už zamrzol úsmev na tvári aj prvej žene na radnici. A na svojej stránke občanom odkázala, že sa stali rukojemníkmi politických hier poslancov. 

"Stále platí, že mesto chce zaviesť do parkovania poriadok," povedal Milan Grejták. Nespokojní poslanci to ale vidia inak ako radnica. Debaty o pravidlách sú ochotní začať až keď budú parkovacie miesta hotové.

Poslanci sa s radnicou nezhodli ani na cene za rezidentskú kartu. Jeden z návrhov bol 38 eur za jedno auto na jeden byt. Primátorka Andrea Turčanová dokonca nevylučovala, že to môže byť aj jedno euro. Radnica a časť poslancov sa zhodla azda len v tom, že parkovacia revolúcia v Prešove sa nebude inšpirovať mestami, kde sa hlas ľudu postavil proti súkromnej firme.  

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy