Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Taliansko zasiahlo silné zemetrasenie
Zdielať na

Taliansko zasiahlo silné zemetrasenie

RÍM / Centrálne Taliansko v nedeľu zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, informácie o prípadných obetiach či škodách zatiaľ nie sú k dispozícii. Podľa americkej geologickej služby USGS malo zemetrasenie silu 7,1 stupňa, európska seizmologická agentúra EMSC namerala 6,7 stupňa.

Prvé údaje o otrasoch sa pritom výrazne rozchádzali. Americká geologická služba USGS prvý údaj o sile zemetrasenia stanovila na 7,1 stupňa, ale vzápätí intenzitu znížila na 6,6 stupňa. Európska seizmologické agentúra EMSC namerala 6,7 ​​stupňa.


Epicentrum bolo podľa USGS vo vzdialenosti približne 68 kilometrov juhovýchodne od Perugie. Otrasy vyvolali medzi obyvateľmi značnú paniku, vydesení ľudia vybiehali do ulíc. Podľa agentúry ANSA boli záchvevy citeľné okrem iného v Ancone a vo Florencii, najmä vo vyšších poschodiach budov.

Na niektorých miestach bolo prerušené telefonické spojenie. V Ríme úrady z preventívnych dôvodov zastavili prevádzku na dvoch centrálnych linkách podzemnej dráhy.

Starosta dediny Arquata Aleandro Petrucci podľa agentúry APA povedal, že celá obec je po dnešnom zemetrasení zničená. "Arquata už neexistuje," vyhlásil starosta. Táto dedina utrpela vážne škody už pri zemetrasení z 24. augusta.

Dnešné otrasy sú zrejme ďalšími následnými záchvevmi po zemetrasení, ktoré zasiahlo centrálne oblasti Talianska v stredu. Spôsobilo rozsiahle materiálne škody, jeden človek pri ňom zomrel a niekoľko tisíc ľudí odvtedy prežíva v provizórnom ubytovaní.

Predchádzajúca augustová katastrofa si v rovnakom regióne vyžiadala životy asi 300 ľudí.
Otrasy boli cítiť aj u nás:



Súvisiace články

Najčítanejšie správy