Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Šofér autobusu porušil predpisy, prešiel na červenú
Zdielať na

Šofér autobusu porušil predpisy, prešiel na červenú

ŽILINA / Na sociálnej sieti sa objavil videozáznam, ktorý zachytil vodiča autobusu, ako porušuje dopravné predpisy. Auto videa povedal, že ho zarazilo, aký drzý môže byť šofér mestskej hromadnej dopravy. Na zázname sa nedá rozpoznať evidenčné číslo vozidla, no žilinská polícia je ochotná zaoberať sa nezodpovednou jazdou vodiča.

Udialo sa to za plnej premávky v centre Žiliny. Šoféri osobných áut  čakali pred semaforom, kým zasvieti zelená. Na križovatke sa objavil autobus mestskej hromadnej dopravy. Autobusár nepovažoval za potrebné dodržiavať dopravné predpisy

"Jednak prešiel cez dvojitú plnú čiaru, a potom aj cez tú križovatku prešiel na červenú," opisuje dopravný analytik Ľubomír Palčák.

"Vždy je na rozhodnutí vodiča, či postúpi toto riziko, alebo nepostúpi," vysvetľuje dopravný psychológ František Skokan.

Tlak na šoféra

Podľa dopravného psychológa vodič zrejme vedome ignoroval zákon o cestnej premávke, pretože ho tlačí cestovný poriadok. Musí stíhať prísť na čas na jednotlivé autobusové zastávky. "Tlačia na neho jedna cestujúci, aby chodil načas a z druhe strany tlak zamestnávateľa, aby dodržal časový harmonogram," hovorí Skokan. Podľa magistrátu v takomto prípade zamestnávateľ nemôže ako prvý riešiť nedisciplinovaného šoféra.

"Dopravný podnik nie je kompetentný sankcionovať vodičov za dopravné priestupky. Od toho je tu dopravná polícia," uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. "Okresný dopravný inšpektorát v Žiline videozáznam do dnešného dňa neeviduje. V prípade zistenia priestupcu a dokázania zavinenia, mu hrozí sankcia v podobe pokuty od 60 - 300 eur a zákaz činnosti na dva roky," informuje hovorkyňa žilinskej polície 

Súvisiace články