Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V SĽUKu sa tancuje už 67 rokov. Ľudovkami sa pýšia po celom svete
Zdielať na

V SĽUKu sa tancuje už 67 rokov. Ľudovkami sa pýšia po celom svete

BRATISLAVA / Propagujú tradičnú slovenskú kultúru. Spolupracovali s množstvom umeleckých osobností - choreografmi, výtvarníkmi či skladateľmi. SĽUK, ako by povedali odborníci na klenoty, má vysoký punc. A to už 67 rokov. A nielen na Slovensku.

Od roku 1949 folklóru robia SĽUKári reklamu vo svojich vystúpeniach doma i v zahraničí. Väčšinou na pódiách, no niekedy postačí aj malý kúsok plochy napríklad na letisku.

Tvrdenie, že folklór patrí iba na vidiek a fandí mu najmä staršia generácia, je už prežitkom. Dôkazom toho sú aj programy v podaní Slovenského ľudového umeleckého kolektívu. "Máme aj tradičné programe, ale snažíme sa experimentovať a posúvame hranice k iným žánrom. K etnodžezu, ku klasickej hudbe a podobne," vymenováva generálny riaditeľ SĽUKu Juraj Hamar.

"Prichádzajú mladí ľudia, najmä z tej skupiny etnomusic. Treba ale povedať, že oni nehrávajú tie tradičné melódie, snažia sa vtesnať napríklad fujaru do nových hudobných foriem," vysvetľuje Karol Kočík zakladajúci člen spolku Fujarášov.

No pokiaľ ide o folkloristov, vraví sa, že aj pri tvorení niečoho nového moderného jednoducho tú svoju dušu nedokážu zaprieť. Dôkazom sú filmy vedúceho tanečného súboru SĽUK-u, ktoré zbierajú ocenenia na festivaloch. "Dokonca hovorili, že sa im ráta, ako tie filmy smrdia tým národom a kultúrou," uviedol vedúci tanečného súboru Ján Ševčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy