Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výpis z poisťovne: Poistenci platia mesačne za sanitku i pohotovosť
Zdielať na

Výpis z poisťovne: Poistenci platia mesačne za sanitku i pohotovosť

BRATISLAVA / Poisťovne si účtujú každý mesiac poplatky za pohotovosť i rýchlu zdravotnú službu. Umožňuje im to zákon. Poistenci tieto platby môžu vidieť na svojom výpise.

Pacienti môžu na svojom účte poistenca sledovať, aké úkony si ich lekár účtuje v zdravotnej poisťovni.

"Na výpise som zistil, že pohotovosť i zubára navštevujem každý mesiac, pričom mám svojho súkromného lekára," objasňuje klient zdravotnej poisťovne.

Za služby záchrannej zdravotnej služby pritom Marcel platí 1,15 eura mesačne. Sanitka ho má previezť len kilometer.

Mesačné platby

Záchranky i pohotovosť pritom podľa zákona platí každý zo svojho zdravotného poistenia. "Platia sa takzvané mesačné platby, ktoré sa týkajú pohotovosti a týkajú sa aj rýchlej zdravotnej služby," uviedol hovorca poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

Práve poisťovňa Dôvera sa rozhodla prepočítať platby na hlavu poistenca. Následne ich zverejnila vo výpisoch, aby ľudia vedeli, kam idú ich peniaze. V prípade nejasností môžu okamžite kontaktovať poisťovňu.

"Mali sme napríklad poistenca, ktorý si vo svojom osobnom účte našiel vykázanú preventívnu prehliadku u stomatológa, pritom sa v tom čase nachádzal v zahraničí," hovorí hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Pri pochybení vrátia peniaze

K lekárovi, ktorý fiktívne vykázal platbu, pošle poisťovňa revíznu kontrolu. V prípade pochybenia musí lekár poisťovni peniaze vrátiť. Ak sa situácia opakuje a sumy sú vysoké, ide o podvod. "Ak sa podvodov potvrdí, rieši sa situácia v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní," dodáva Cehlárik.

Poisťovne účtujú poistencom mesačné poplatky, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy