Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súkromní lekári vypovedali zmluvy poisťovni Dôvera
Zdielať na

Súkromní lekári vypovedali zmluvy poisťovni Dôvera

BRATISLAVA / Súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera vypovedalo zmluvu až 2 500 súkromných lekárov. O mesiac k nej možno pribudnú aj Všeobecná zdravotná poisťovňa a poisťovňa Union.

"S Dôverou máme trojmesačnú výpovednú lehotu, so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a s Unionom iba dvojmesačnú," uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Navýšenie platieb

Ambulantní lekári zo združenia Zdravita žiadajú od poisťovní navýšenie platieb za výkony. Zmena zákona o poplatkoch u lekárov, ktorý je platný od 1. apríla, im okresal príjmy. Ambulancie prišli podľa Pásztora o milióny eur. "Len výpadok poplatku za prednostné objednávanie odhadujeme na 20 miliónov eur ročne," dodal Pásztor.

Lekári chcú, aby im tieto straty poisťovne dorovnali. Všetkým trom poisťovniam predložili žiadosť o navýšenie platieb o dvadsať až tridsať percent.

Prebiehajú rokovania

Poisťovňa Union o požiadavke vie, ale s asociáciou ešte nezačala rokovať. Diskusie sa zatiaľ vedú v pracovných skupinách so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Dôverou. 

"Podanie samotných výpovedí nemá okamžitú platnosť. To znamená, že pre našich pacientov sa v najbližšom období nič nemení. Rokovania s poskytovateľmi prebiehajú a veríme, že dosiahneme dohodu, ktorá bude akceptovateľná všetkými stranami," uviedol hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Podľa generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia je navýšenie o 20 až 30 percent vysoké. "Spochybnili sme to, lebo 20 až 30 percent je 66 až 99 miliónov, o čom sme nikdy nepočuli. Lekári hovoria o dvadsiatich miliónoch, takže to nemá nikde oporu," uviedol Forai.

Lepšie vykonaná práca

Všeobecná zdravotná poisťovňaje je ochotná dať 6 až 8 percent. Lekárov chcú ale odmeňovať za lepšie vykonanú prácu.

O rovnakom princípe uvažuje aj poisťovňa Dôvera. "Zvýšenie platieb by malo byť podmienené zvýšením kvality zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Teda merateľným zvýšením kvality a efektívnosti," dodal hovorca Dôvery Matej Štepiansky.

Ak by sa poisťovne s Asociáciou súkromných lekárov nedohodla, odnesie si to pacient. V ambulancii bude musieť v takomto prípade za výkony zaplatiť sám a potom požiadať poisťovňu o preplatenie.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy