Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Daniari vidia za chybami v zúčtovaní odvodov zlaďovanie systémov
Zdielať na

Daniari vidia za chybami v zúčtovaní odvodov zlaďovanie systémov

BRATISLAVA / Sociálna poisťovňa nevie ľuďom vyrátať odvody, zdravotné poisťovne posielajú nesprávne ročné zúčtovania. Môžu za to problémy okolo nového systému daniarov. Ministerstvo financií mlčí a bežní ľudia sa sťažujú, že netušia, čo majú robiť.

Informačný systém finančnej správy je plne funkčný. Chyby v údajoch pre zdravotné poisťovne a Sociálnu poisťovňu vyplývajú z integrácie databáz všetkých troch úradov. Vyhlásil to šéf finančnej správy František Imrecze.

Daniari: stáva sa...

"Zladenie takto rozsiahlych výstupných zostáv s informačnými systémami okolitých inštitúcií, keď sa to deje prvýkrát, nemôže prebehnúť na prvýkrát bez problémov," povedal.

Zlaďovanie informačného systému finančnej správy s informačnými systémami Sociálnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý údaje pre výpočet ročných zúčtovaní ďalej posúva jednotlivým zdravotným poisťovniam, sa podľa Imreczeho realizuje práve v týchto dňoch.

Šéf finančnej správy zároveň odmietol vyhlásenia, že zostavy z finančnej správy sú generálne obsahovo nesprávne. Disproporcie, ktoré tieto zostavy vykazovali, podľa neho v prípade Sociálnej poisťovne už odstránili. Poisťovňa údajne ich korektnosť v piatok potvrdila.

SaS: systém nefunguje

Informáciu o nesprávnosti údajov od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dostala podľa Imreczeho finančná správa len v piatok. "Okamžite sme ju spracovali a začali ju riešiť. Disproporcie, ktoré v týchto zostavách máme evidované, vieme odstraňovať v rádovo hodinách," hovorí.

Podľa Jozefa Mihála zo strany SaS však František Imrecze potvrdil, že nový informačný systém finančnej správy za desiatky miliónov eur je nefunkčný. Jeho úlohou totiž nie je len zadávanie daňových priznaní, ale aj export korektných údajov v požadovanom čase relevantným inštitúciám.

Zároveň prízvukuje, že ak by si svoje povinnosti voči finančnej správe, Sociálnej poisťovni alebo zdravotným poisťovniam neplnil živnostník alebo zamestnávateľ s odvolaním sa na nasadenie nového informačného systému, nič by mu to nepomohlo a musel by znášať sankcie dané príslušnými zákonmi.

„Ak svoje povinnosti nedodrží Finančné riaditeľstvo SR, musí niesť zodpovednosť kompetentná osoba – jeho prezident František Imrecze. Ak sa tak nestane, občania Slovenskej republiky nemôžu mať dôveru voči fungovaniu tejto inštitúcie, respektíve štátnej správy ako celku,“ dodal Mihál.

Nedoplatok 7 000 €?

Zdravotné poisťovne najprv dostali údaje potrebné na vykonanie ročného zúčtovania zdravotného poistenia o niekoľko týždňov neskôr ako minulý rok. Neskôr sa ukázalo, že niektoré z nich sú nesprávne.

Upozornila na to zdravotná poisťovňa Dôvera, podnet dostala od vlastných poistencov. Výsledky ročného zúčtovania zvykne svojim klientom posielať skôr ako ostatné dve poisťovne. Jednému z klientov dokonca vypočítali nedoplatok 7 tisíc eur, pričom jeho ročný príjem bol len 4 tisíc eur.

Poisťovniam údaje z finančnej správy sprostredkováva Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Chybné údaje pripúšťajú aj poisťovňa Union a VšZP. VIAC V REPORTÁŽI:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy