Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zánik bankoviek a mincí: ekonómovia chcú svet bez bankoviek
Zdielať na

Zánik bankoviek a mincí: ekonómovia chcú svet bez bankoviek

BRATISLAVA / Svet bez peňazí nie je nereálny. Ekonómovia a zástupcovia bánk začali hovoriť o tom, že by postupne stiahli z obehu všetku hotovosť. Tok peňazí sa nedá kontrolovať a vďaka tomu odchádzajú na financovanie teroristických skupín a organizovaného zločinu až miliardy eur.

Oslovení odborníci si ale myslia, že terorizmus je len zámienka. Hlavnou motiváciu bankárov, ktorí sa stretli v Londýne, bolo prediskutovať našu bezhotovostnú budúcnosť. Ochrániť chcú najmä seba.

Ako v Grécku

"V situácii, keď je treba naštartovať ekonomiku, mnohé krajiny zvážili zavedenie záporných úrokových sadzieb. Predstaviť si to môžeme ako situáciu, kedy hodnota peňazí jednoducho neustále klesá," uviedol ekonomický analytik Ján Beňák.

Ľuďom, ktorí takto prichádzajú o svoje usporené peniaze, sa to páčiť nemusí. Masívny výber hotovosti by mohol banky dostať do problémov. Ak ale peniaze zrušia, zostanú krytí.

"Príkladom je Grécko, kde nastal masívny odlev. Na zabránenie extrémneho prípadu chcú ekonómovia a centrálna banka stiahnuť peniaze z obehu," skonštatoval Beňák.

Bezhotovostný svet

Svet bez násilia vďaka platobnej karte je podľa našich odborníkov len vízia, ktorá je odsúdená na zánik.

Časť peňazí by sme vďaka stiahnutiu bankoviek a mincí dokázali blokovať, no kým hotovosť zo sveta nezmizne, nedokážeme financovaniu terorizmu a zločineckých skupín zabrániť.

"Polície a bezpečnostné zložky v niektorých operáciách pracujú s finančnými prostriedkami, ktoré sa vyplácajú cash - agentom, informátorom, špiónom v zahraničí," ozrejmil bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Preto by si zviazali ruky najmä štáty, ktoré by bez čiernych peňazí stratili kontakty v zločineckých bunkách. Životy špiónov v centre teroristických organizácií by boli okamžite ohrozené. "Ja si to neviem predstaviť," priznáva Žitný.

Prácna príprava

Na riziká poukazujú aj ekonómovia. Sústrediť všetky prostriedky len na bankové účty si vyžaduje dôslednú prípravu.

"Napríklad otázka anonymity, IT bezpečnosti či otázka, či by komerčné banky vôbec mohli zavádzať negatívne úrokové sadzby," vysvetľuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Ekonómovia a analytici hovoria o svete bez peňazí, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy