Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úspešným Slovákom chce ministerstvo za návrat platiť, až 50 tisíc eur
Zdielať na

Úspešným Slovákom chce ministerstvo za návrat platiť, až 50 tisíc eur

BRATISLAVA / Pre málo pracovných miest a nízke platy sa stále viac mladých Slovákov obzerá po štúdiu a práci v zahraničí. Prilákať ich späť domov je zložité. Zmeniť by to mal projekt Návrat domov.

Ministerstvo školstva chce Slovákov pracujúcich v zahraničí prilákať naspäť domov. Absolventom prestížnych univerzít a vysokokvalifikovaným odborníkom s praxou ponúka finančnú návnadu.

"Chceli by sme po dohode vyčleniť milión eur ročne," ozrejmuje minister financií Peter Kažimír. "Je to dôležitý signál, že máme záujem o ľudí. Aby sa vrátili," dodal minister školstva Juraj Draxler.

Mladí Slováci s kvalitnými školami by po návrate dostali desaťtisíc eur. Úspešní profesionáli na vedúcich pozíciách až päťdesiattisíc. Podmienkou ale je, aby aspoň rok pracovali vo verejnom sektore.

"Rátame s tým, že až päťdesiat ľudí by sa vrátilo na Slovensko s podporou vlády," informuje Draxler.

Slabá podpora

Iný názor má ale odborník. "Tá finančná podpora je veľmi slabá," ozrejmuje Richard Imrich z molekulárno-medicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Peniaze Slovákom žijúcim v zahraničí stačiť nebudú. Musia za ich návratom byť aj iné dôvody. Svoje o tom vie aj minister školstva.

"Mňa motivovala práve možnosť ovplyvniť veci na Slovensku a tvorba verejných politík," vysvetľuje Draxler svoj návrat.

Slovenské podmienky

Pre vedeckých pracovníkov je to ale zložitejšie. "Dôležitejšie je prostredie, aké má podmienky na svoju prácu, aké má stimuly okolo neho, aby mohol napredovať," ozrejmuje Richard Imrich, ktorý pôsobil v Národnom inštitúte zdravia v Spojených štátoch.

Projekt by mal začať fungovať už v júli. Treba ale vytvoriť slovenské podmienky porovnateľné so zahraničím.

Ministerstvo chce lákať krajanov na peniaze, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy