Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kiska hľadá investorov, podporuje startupy
Zdielať na

Kiska hľadá investorov, podporuje startupy

NEW YORK / Prezident Kiska otvára dvere pre začínajúcich slovenských startupistov v Spojených štátoch. Mnohí totiž majú dobré nápady, ale nemajú peniaze. Kiska preto prezentoval slovenské talenty na pôde giganta Google.

Prezident Kiska sa v Spojených štátoch snaží nájsť pootenciálnych investorov, ktorých by oslovili slovenské startupy.

Pri hľadaní ho sprevádza americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick. Ten s ním odcestoval do New Yorku.

"V Spojených štátoch veríme v nové projekty zo strednej a východnej Európy. Chceme pomôcť hlavne preto, lebo môžeme," vysvetlil Sedgwick.

Kiska prezentoval domovinu na najvyšších miestach. Najskôr na recepcii s Obamom, potom na obede, ktorý inicioval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Za stolo sa stretli štátnici z celého sveta.

"Jedli sme lososa ako predjedlo a ako hlavné jedlo sme mali steak so špenátom," prezrádza Kiska.

SITA

Kiska vo svojom príhovore spomínal na svoj americký sen. Prišiel do Ameriky ako dvadsaťsedemročný. Rok a pol umýval dlážky a pracoval v stavebníctve.

"A teraz som späť v tejto krajine ako prezident," zavtipkovala slovenská hlava štátu.

Rozmýšľať dopredu

Ako prezident sa snaží zviditeľniť Slovensko a jeho startupistov. Chválil napríklad slovenský unikát - prvé lietajúce auto na svete.

"To je pozvanie, ktoré sa neodmieta. Boli sme radi, že môžeme ukázať Slovensko ako inovatívnu krajinu aj na pôde takých firiem akou je Google," konštatoval Juraj Vaculík z Aeromobile Slovakia.

Startupy majú v súčasnosti na Slovensku veľký boom. Problémom je, že náš trh je až príliš malý.

"Je dobré začať na Slovensku, ale myslieť na to, ako tie začínajúce startupy a podnikatelia mohli rperaziť v celom svete. Amerika je na to jeden z najlepších trhov," vysvetlil Michal Meško zo siete kníhkupectiev na Slovensku.

Pozrite si, ako Kiska chváli Slovensko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy