Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezident Kiska mieri do USA, stretne sa aj s Obamom
Zdielať na

Prezident Kiska mieri do USA, stretne sa aj s Obamom

BRATISLAVA / Slovenský prezident Andrej Kiska si to opäť namieril za veľkú mláku. Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku bude vo štvrtok hovoriť o úlohe tejto organizácie vo svetových konfliktoch a tiež o jeho pohľade na situáciu na Ukrajine.

Lietadlo vyštartovalo o ôsmej ráno z Bratislavy. Celý oceán prezidentský špeciál preletieť nedokáže pre vysokú spotrebu a tak si dal prezident prestávku na Islande na dotankovanie.

"V lietadle ešte dokončujem moje vystúpenie v OSN, kde mám okrem toho plánované stretnutie s generálnym tajomníkom, ale aj viacero bilaterálnych stretnutí," hovorí prezident.

Dvesto prezidentov

Keďže v New Yorku je o osem hodín menej ako na Slovensku, po 11 hodinovom lete ešte čo to stihne. Na program má recepciu usporiadanú Obamom na počesť vedúcich delegácií. Už v stredu bude rozprávať na Valnom zhromaždení OSN, kam príde asi 200 hláv štátov z celého sveta.

"Budem mať niekoľko bilaterálnych stretnutí s prezidentmi Chorvátska, Srbska, Albánska či Macedónska," pokračuje. Okrem OSN a New York City pocestuje Kiska aj do Bostonu, San Diega a San Francisca. Navštívi Fórum Google, Facebook, Massachusettský inštitút technológií a aj festival slovenského dedičstva v New Jersey.

Digitálna ekonomika

"Slovensko v tomto čase predsedá V4, jednou z priorít je digitálna ekonomika, náš región má veľký potenciál, chceme ho predstaviť svetu: v New Yorku otvorím Stredoeurópske fórum pre digitálnu ekonomiku, pripravené v spolupráci s našimi partnermi a firmou Google," dodáva Kiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy