Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovák na Maastrichtskej univerzite. Takto sa študuje v zahraničí
Zdielať na

Slovák na Maastrichtskej univerzite. Takto sa študuje v zahraničí

MAASTRICHT / Nedostatok pomôcok, staré skriptá, hrozivé bývanie. O čom hovoríme? Áno, o študentských časoch na Slovensku. O našom vzdelávaní nikto nemá ilúzie, nedostatok financií robí svoje. Teraz vám však ukážeme, ako vyzerá štúdium na jednej z prestížnych svetových univerzít. Na Maastrichtskej univerzite v Holandsku.

800 eur za luxusnú internátnu izbu

Za slovenskú izbu na internáte zaplatíte tak 50 eur mesačne. Nedá sa preto ani jej vybavenie vybaviť práve s tou holandskou. Tu sú internáty perfektné, moderne vybavené a izby vyzerajú skôr luxusne. Zaplatíte za ňu však od 400 do 800 eur mesačne! Študenti z celého sveta tu študujú na jednej z najvychytenejších univerzít v Holandsku.

Pokiaľ ide o jej vybavenie, závidieť by jej mohli hoci aj slovenské nemocnice. Študuje sa však kompletne odlišne. "Systém štúdia je tu úplne iný. Študenti pracujú v skupine, dostanú za úlohu vyriešiť problém a ich tútor ich len vedie, či idú tým správnym smerom," popísal jeden z profesorov Bert Joosten.

Študuje sa úplne inak

Jedným z takýchto študentov na univerzite zaoberajúcej sa neurovedou je aj Róbert Zimmermann zo Slovenska. Je tu už takmer rok a trvalo mu niekoľko mesiacov, než si na nový štýl štúdia vôbec zvykol. "Na hodine dostaneme napríklad vylepšenie diagnostiky mozgovej príhody a potom ideme na internát, kde si samostatne naštudujeme odborné články. Keď sa vrátime do školy, tak si spolužiaci medzi sebou vymieňajú informácie o tom, čo kto našiel a spoločne dospejeme k nejakému záveru."

Profesor alebo tútor v podstate do celého procesu vôbec nezasahuje, sedáva len na blízku a počúva. Až keby sa študenti vybrali zlým smerom, tak zasiahne. "Na všetko musia prísť študenti sami. Je to metóda, ktorá je veľmi pokroková a vedecky overená. Kým nevyriešia jednu úlohu, nedostanú ďalšiu," hovorí Joosten. Študenti si univerzitu vychvaľujú.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ/hb.unimaas.nl

Súvisiace články

Najčítanejšie správy