Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Filip (31). Začal v špeciálnej škole, dotiahol to k magisterskému titulu
Zdielať na

Filip (31). Začal v špeciálnej škole, dotiahol to k magisterskému titulu

SLOVENSKO / Zo špeciálnej školy až k magisterskému titulu. To sa podarilo 31-ročnému Filipovi z detského domova. Ďalšia mladá dievčina to z domova dotiahla až na právo na Karlovej univerzite v Prahe. To sú len niektoré z príbehov mladých ľudí z domovov, ktorí sa nikdy neprestali snažiť. Päťdesiat z nich získalo štipendium.

Deti z domovov to majú pri vstupe do života o niečo ťažšie ako tie, ktoré vyrastajú v normálnych rodinách. tŕnistou cestou si prešiel aj Filip. Vyrastal v špeciálnej základnej škole, kde absolvoval základ. Potom sa vyučil za maliara natierača. Pri tomto remesle však neskončil.

Keď mal 21 začal chodiť na základnú školu

Naštartovali ho slová vychovávateľky. "Ak budeš chcieť niečo v živote dokázať, tak to dokážeš," hovorí Filip. Ako 21-ročný začal chodiť do normálnej základnej školy, potom na strednú a teraz v apríli bude končiť magisterské štúdium na vysokej škole. "Ak človek chce a ide za svojim cieľom, tak rasové predsudky idú nabok, lebo všetko je v hlave a srdci," myslí si Filip.

"Dá sa s tým popasovať. Dá sa vonku žiť a stačí len urobiť niečo pre seba a pôjde to," hovorí Renáta Dunová, ktorá tiež vyšla z detského domova. Dnes je sociálnou pracovníčkou. "Veľa závisí, akú tí mladí dostanú podporu od okolia a ako nájdu v sebe silu sa vyrovnať s minulosťou," hovorí Jozef Mikloško, predseda Úsmevu ako dar.

Majú na to!

Päťdesiat mladých ľudí, ktorí sa rozhodli nevzdať svoju budúcnosť dostali štipendium a nasledujúci školský rok si s peniazmi na štúdium nemusia robiť starosti. "To štipendium je možno také vyjadrenie morálne, že máš na to," domnieva sa Mikloško.

Podpora vzdelávania sa oplatí. Vyštudovaní domováci sa často vracajú späť. Aby pomáhali. "Nechám po odchode z tohto sveta niečo pozitívne aj pre iných ľudí. To je môj veľký cieľ," hovorí Filip. V detských domovoch na Slovensku je aktuálne približne 5 500 detí a mladistvých. "Celkový počet detí pripravujúcich sa na budúce povolanie je okolo 900. Z toho zhruba 10 percent pokračuje v ďalšom štúdiu na nadstavbe či vysokej škole," uviedol Branislav Pajda, riaditeľ sekcie sociálnych vecí ÚPSVaR.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy