Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rodič stratí prácu, študent štipendium nedostane...
Zdielať na

Rodič stratí prácu, študent štipendium nedostane...

Zlý a nefunkčný. Taký je podľa mnohých systém prideľovania sociálnych štipendií na vysokých školách. Napríklad aj preto, že ak by ste počas akademického roka z rôznych dôvodov prišli o zamestnanie, vaše dieťa od štátu nedostane nič!A pritom môžete pokojne žiť aj na pokraji chudoby.

Čakať minimálne rok?!

Funguje - nefunguje to asi takto: "Otec prišiel o robotu," hovorí študentka. A rodina sa dostala do vážnych existenčných problémov. Náhle. To však náš systém nezaujíma! Žiadosti o sociálne štipendium je možné podať len na začiatku akademického roka - teda v septembri.

Študentka pokračuje. "Bol november. Rok mám čakať na to, aby štát posúdil, či som sociálny prípad, alebo nie?!" Minimálne. Ak by otec o zamestnanie prišiel v januári, štipendium by dcére bolo priznané až o dva roky! Nárok naň sa totiž posudzuje podľa posledného daňového priznania.

tudent nemá v priebehu niekoľkých mesiacov ako zdokladovať tento zmenený nižší príjem alebo príjem na hranici chudoby svojej rodiny, môže byť vážne ohrozený vzhľadom na jeho možnosť študovať," hovorí sociologička Sylvia Porubänová.

Umývala záchody v nemocnici...

Najmä, ak dieťa neštuduje blízko domova, ale cestuje cez celú republiku. Doprava, ubytovanie, strava a bežné študijné náklady sa šplhajú do ťažko zvládnuteľných výšok aj pre pracujúcich rodičov. Sylvia Porubänová: "Môže ísť o desiatky až stovky prípadov." Študentka: "Som chodievala umývať záchody do nemocnice za tri koruny na hodinu a po nociach som bola až do štvrtej ráno v pekárni."

Sociologička Sylvia Porubänová: "Práve toto je dôležitejší problém a väčšie riziko. Nie to, že bude systém zneužívaný študentami, ktorí na sociálne štipendium nárok nemajú."

Zlý systém už čoskoro zmenia

Ministerstvo už od septembra sľubuje zmenu. Systém vraj nastavia tak, aby dokázal reagovať už v priebehu niekoľkých týždňov. "Po novom už študent, ktorého rodičia prídu o peniaze v danom roku, môže byť posudzovaný a hodnotený podľa reálnych príjmov svojich rodičov a poberať štipentium hneď v momente, ako mu bude prisúdené," informuje Michal Kaliňák, hovorca Ministerstva školstva SR.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Študentky_knižnica_diplomová_práca

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články