Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Chľast za peniaze pre chudobných? Aj takto sa u nás študuje
Zdielať na

Chľast za peniaze pre chudobných? Aj takto sa u nás študuje

Minister školstva ide po krku študentom - špekulantom, ktorí vraj roky zneužívajú systém sociálnych štipendií. Niektorí dokážu získať najvyšší možný príspevok, aj keď ich rodičia riadne pracujú, a dokonca si žijú nad pomery. O peniaze tak ale prichádzajú skutočne sociálne slabí.

Študenti vedeli, ako na to

"Bolo predsa nemysliteľné, že niekto, kto má bohatých rodičov, prinesie papier a niekto, kto je sirota, alebo polosirota takýto papier nemá," tvrdí hovorca z Ministerstva školstva Slovenskej republiky Michal Kaliňák.

V doposiaľ platnej vyhláške je diera ako svet. Na študijné oddelenie prakticky stačí priniesť rozhodnutie súdu, že rodičia študentom na živobytie mesačne prispievajú len 10 či 20 eur.

Ďalší systém obišli inak - tým, že si prepísali trvalý pobyt ku starým rodičom. Čím ihneď získali dokonca najvyššie možné štipendium. "Často išlo o deti podnikateľov, ktorí si jednoducho dokázali takéto papiere na súde vybaviť a tvárili sa ako sociálne odkázaní," doplnil Kaliňák.

Ministerstvo školstva zasiahlo

Na kolabujúci systém, ktorý často chudobným bral a bohatým dával, upozornili univerzity a dokonca aj samotní študenti. Ministerstvo vraj v posledných týždňoch dostalo desiatky nespokojných e-mailov.

Rozhodlo sa preto deravú vyhlášku zrušiť s okamžitou platnosťou a už od septembra budú nárok na sociálne štipendium posudzovať podľa úplne nových kritérií!

"Na princípe spravodlivosti, to znamená, že budú posudzované príjmy oboch rodičov," vysvetlil Kaliňák. Tým sa úplne vyhnú súčasnej situácii, keď neraz študent, ktorý býva s rodinou, štipendium dostane a siroty, alebo polosiroty, zostávajú odkázané sami na seba.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy