Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda stopla vznik dvoch súkromných škôl
Zdielať na

Vláda stopla vznik dvoch súkromných škôl

BRATISLAVA / Dve nové súkromné školy na Slovensku nepribudnú. Vláda totiž stopla vznik Technologického inštitútu A. Ruperta i Vysokú školu ekonómie a podnikania. Podľa ministerstva školstva potrebujú vysoké školy zvyšovať svoju kvalitu a nie zväčšovať kapacity.

Vláda neudelila štátny súhlas pre súkromné vysoké školy Technologický Inštitút A. Ruprechta, ktorý mal vzniknúť v Šamoríne a Vysokú školu ekonómie a podnikania.

Členovia vlády tak urobili na návrh ministerstva školstva.

S udelením súhlasu Vysokej škole ekonómie a podnikania nesúhlasila ani Akreditačná komisia. "Na základe komplexného posúdenia plnenia kritérií nespĺňa v čase akreditácie kritériá uplatňované pri posudzovaní spôsobilosti a neutvára dostatočné predpoklady na udržanie spôsobilosti a na udeľovanie príslušného vysokoškolského titulu," uvádza sa v stanovisku Komisie.

Trh je presýtený

V prípade Technologického inštitútu ale Akreditačná komisia ministerstvu odporučila priznať právo udeľovať absolventom titul. Vláda ale nesúhlasila.

"Trh vysokoškolského vzdelávania na Slovensku je už presýtený a odbory, ktoré sa mali učiť na tejto škole, sú dostatočne pokryté z existujúcich vysokoškolských kapacít," uviedol ešte v januári minister školstva Juraj Draxler na adresu Technologického inštitútu.

Študijné odbory chemické technológie a strojárstvo sa dajú študovať na tradičných univerzitách, ako je Technická univerzita v Košiciach či Žilinská univerzita v Žiline. "S ohľadom na klesajúci počet študentov vysokých škôl majú existujúce vysoké školy dostačujúcu kapacitu pokryť potreby trhu práce a záujemcov o štúdium," poznamenal Draxler.

Súkromná vysoká škola chcela vyškoliť 60 študentov ročne práve v odboroch, v ktorých spolu študuje na dvoch univerzitách už 670 študentov.

V súčasnosti pôsobí na území Slovenskej republiky trinásť súkromných vysokých škôl.

Pri dvoch školách sa ministerstvo školstva skončiť nechystá. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy