Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci v zahraničí, ale za mrežami. V base ich sedí viac ako 1400
Zdielať na

Slováci v zahraničí, ale za mrežami. V base ich sedí viac ako 1400

Téma Slovákov väznených v zahraničí je stále aktuálna. Mimoriadny záujem verejnosti vzbudil najmä príbeh Mateja Valúcha z Dubnice nad Váhom. Stal sa väzňom iránskych úradov kvôli podozreniam zo spolupráce s agentmi CIA. Podobných príbehov sú stovky a mnohé z nich sú tak, ako v tomto prípade, mimoriadne bizarné.

Pre schizofréniu ho z basy prepustili, z Peru ale odísť nemôže  

Peter Kliment, Slovák, ktorého pred rokmi zachytila kamera peruánskej televízie, žil ako bezdomovec na ulici v hlavnom meste Lima. Na otázku prečo sa ocitol v tejto situácii odpovedá: "Pre drogy, pre jeden balíček!"

Dnes 37-ročného Banskobystričana pred šiestimi rokmi odsúdili za pašovanie drog. Pravdepodobne aj pre diagnostikované vážne psychické ochorenie ho ale prepustili s tým, že nesmie opustiť krajinu a musí sa pravidelne hlásiť tamojším úradom. "Mám schizofréniu. Niekedy počujem hlasy, alebo mám pocit, že ma niekto sleduje," hovorí Peter Kliment. "Niekoľkokrát sme sa pokúšali intervenovať u peruánskej strany, aby dostal milosť", poznamenáva Boris Gandel, hovorca MZV SR.  Za Petra mal lobovať aj samotný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.  Podľa našich informácií však zatiaľ bez akejkoľvek odozvy. "Som opustený chcem ísť domov," hovorí Peter Kliment.

Po medializácii prípadu sa z letiska vyparil

Ďalší Slovák Ľuboš Bačík z Trnavy. Ten zasa na vlastnej koži okúsil rolu človeka, ktorý na čas uviazne v útrobách letiska. Vo fínskych Helsinkách takto strávil 12 týždňov. Aj on sa po medializácii prípadu vyparil. Podľa oficiálnych štatistík Ministerstva zahraničných vecí SR je v súčasnosti v cuzine viac ako 1400 zadržiavaných ľudí. O mnohých ale ani nevedia, keďže sami o pomoc naše zastupiteľské úrady nepožiadali.

Valúch je zatiaľ je v poriadku

O pomoc však našu diplomaciu požiadal Matej Valúch, ktorý je podľa oficiálneho stanoviska ministerstva zahraničných vecí v poriadku. "Náš konzul na zastupiteľskom úrade v Teheráne sa dnes stretol s občanom Slovenskej republiky, ktorý bol zadržaný v Iráne. Toto stretnutie je výsledkom intenzívneho úsilia ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí o nadviazanie kontaktu s naším občanom," dodáva hovorca MZV SR Boris Gandel.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy