Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Matej Valuch (26) agentom CIA? Málo pravdepodobné, pozrite sa prečo
Zdielať na

Matej Valuch (26) agentom CIA? Málo pravdepodobné, pozrite sa prečo

Už niekoľko dní rezonuje na Slovensku správa, že v Iráne zadržali 26-ročného Slováka, údajne agenta CIA. Podľa dostupných informácií sa mal zapliesť do špionáže ohľadom jadrového programu. Vynárajú sa však skutočnosti, ktoré naznačujú, že ide skôr o politickú propagandu Iránu, ako o realitu...

Rodina tomu neverí

CIA sa k prípadu Mateja Valucha odmieta vyjadriť. Jeho otec je z celej situácie smutný. O zadržaní svojho syna sa dozvedel z médií. To, že by bol Matej schopný robiť agenta CIA, je podľa neho nezmysel. "Je mi to celé divné. A ešte na takú vec, ako je jadrový program, to si vôbec nemyslím. Viete, on mal takú firmu. Podnikal, robotu zháňal...," hovorí Matejov otec.

Aj Matejov otec sa prikláňa k názoru, že by mohlo ísť o politickú hru. "Môže to byť aj niečo takéto. Na politike sú vždy dve strany. Je to akési zvláštne," dodáva. Ani matka Mateja Valucha neverí, že jej 26-ročný syn by mohol byť špiónom tajnej služby. "Som z toho v šoku, pretože podľa mňa to je nezmysel. Taký mladý chalan nemôže robiť tajnú službu. Dúfam, že sa to čoskoro vysvetlí. Neverím tomu," hovorí Matejova mama.

Čo mohol robiť v Iráne?

"Mal som firmu v oblasti informačných technológií a spolupracoval som s európskymi firmami. V decembri 2009 ma kontaktoval podnikateľ menom Steven, že má záujem o naše služby," hovorí Matej Valuch vo videu, ktoré uverejnila iránska televízia. A práve takto sa mohla začať špionážna kariéra mladého Slováka pre CIA a jej agenta Steva Logana. 

S Iráncami sa mal kontaktovať práve na jeho podnet. Najskôr cez internet, potom vycestoval do Teheránu. "V septembri 2011 som pozval na Slovensko vedcov z Iránu. Steven ale chcel, aby sme sa stretli vo Viedni," hovorí Matej. Cieľom mali byť informácie o iránskom jadrovom programe. Príbeh sa skončil minulý rok, keď Valucha vypátrali iránski agenti.

Podľa našich informácií z oblasti informačných technológií pre Irán pracuje viacero IT odborníkov zo Slovenska. Valúch sa tak mohol stať obeťou skutočného agenta, ktorý mohol cez mobil a počítač získať citlivé informácie.

Matej Valuch mal firmu, ktorá sa venovala informačným technológiám a na sociálnej sieti sa chválil tým, že má kontakty na Blízkom východe. To, že by sa infiltroval medzi atómových vedcov, považujú analytici za nereálne. Iránske jadrové zariadenia sú totiž nedobytná pevnosť. "Nemohol nič podstatného zistiť a zistil len to, čo ho naučili, aby hovoril. Mi to silne pripomína stalinovské procesy 50-tych rokov," uviedol odborník na terorizmus Jozef Klavec. 

Veľmi málo pravdepodobné

"Ten príbeh je dosť insitný a veľmi málo pravdepodobný, aby on bol skutočnou spravodajskou dôveryhodnou hrozbou cudzieho štátu v Iráne. To je asi tak pravdepodobné, ako že nám v tejto sekunde padne dopravné lietadlo na hlavu," domnieva sa zahranično-politický analytik Rastislav Káčer. 

Valuch neovláda ani žiadny z perzských jazykov. Prečo mohlo video so slovenským hrdinom vzniknúť? "Irán je legitímnym cieľom a záujmom spravodajských služieb z celého sveta. A zrejme, aby tomu nejakým spôsobom čelili, tak sa snažia o takéto drobné odhalenia, ktoré sú čisto propagandistického charakteru. Predpokladám," dodáva Káčer. 

Kauza Mateja Valucha nie je zďaleka ukončená. Ak by ho Irán obvinil zo špionáže, hrozí mu najvyšší trest. "Ja viem, že to čo som urobil, nebolo správne. Bol som zaslepený, stal som sa obeťou tajnej služby iného štátu," dodáva Matej.

Valúch nie je presvedčivý

Video iránskej televízie, v ktorom Matej vystupuje, si detailne pozreli psychologičky a zhodli sa na tom, že prejav Mateja Valucha rozhodne nie je presvedčivý a dôveryhodný. Akoby ani on netušil o čom hovorí. O akejsi "hranosti" hovorí aj to, že jeho gestá sa pravidelne opakovali. "Na mňa nepôsobí dôveryhodne, to vzbudzuje pochybnosti, či ide o človeka, ktorý tieto tajné informácie mal," uviedla psychologička Eva Jaššová.

"Ten prejav z môjho pohľadu pôsobí neprirodzene, skôr je to v tom predstieraní pokoja," hovorí psychologička Eva Klímová. Podľa nej sa Matej snaží vystupovať, ako keby bol v pohode. Jeho prejav je podľa nej jednoliaty a čiastočne je strnulý. Okrem toho mu majú chýbať emócie a energia. V jednom okamihu sa dokonca usmial, odborníčku ani tým nepresvedčil.

Konal pod tlakom?

Obe odborníčky upozornili na fakt, že zábery iránskej televízie boli predovšetkým na ruky. Aj to nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o tvrdú predpripravenosť Mateja na rozhovor. "Tá mimika by mala tomu zodpovedať a predovšetkým vo chvíli, keď tieto plány prezrádza by musel zažívať také veľké vnútorné napätie," hovorí Jaššová.

Či Matej Valuch konal pod tlakom, alebo bol inak motivovaný, sa zrejme nedozvieme. Všetko ale nasvedčuje tomu, že zrejme nejde o popis skutočnej reality.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy