Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovák špiónom CIA? Zatkli ho v Iráne, údajne sa aj priznal
Zdielať na

Slovák špiónom CIA? Zatkli ho v Iráne, údajne sa aj priznal

Irán zatkol Slováka. Bol vraj špiónom CIA. 26-ročný Slovák sa mal údajne zapliesť do špionážnej aféry v krajine, na ktorú Západ pre jej podozrivý jadrový program uvalil tvrdé sankcie. Túto správu priniesol portál Ruský hlas.

Po Matejovi naša polícia pátrala

Dvadsaťšesťročný Slovák Matej Valuch je údajne spolupracovníkom CIA. Minulý týždeň ho zatkli v Iráne. Matej bol od septembra minulého roku nezvestný. Pátrala po ňom aj naša polícia. Doma údajne povedal, že si našiel v Iráne dobrú prácu. Dlhšiu dobu sa však neozval.

Teraz je jasné prečo. Na Youtube sa objavilo video iránskej televízie, kde rozpráva o príchode do Iránu a ako ho neskôr kontaktoval dôstojník CIA a ktorému posielal osobné údaje o Iráncoch. Vo videu vyhlásil, že CIA si želalo zavraždiť niektorých iránskych vedcov.

"Iránska strana informovala náš zastupiteľský úrad v Teheráne, že minulý týždeň zadržali občana Slovenskej republiky údajne kvôli podozreniu z ohrozovania štátnej bezpečnosti," potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel.

Nás zastupiteľský úrad požiadal iránsku stranu o umožnenie návštevy zadržaného Mateja, no napriek opakovaným výzvam žiadosti zatiaľ nevyhoveli.

Matejovi je to vraj ľúto

Vo videu, v ktorom sú aj zábery z Bratislavy Matej tvrdí, že mu je veľmi ľúto, čo urobil. Ospravedlňuje sa a myslí si, že bolo chybou tak slepo tajným veriť. Uvádza, že je rád, že iránska tajná služba sa mohla dostať k dôstojníkom CIA, aby sa nestali zlé aktivity iránskému ľudu. Zatknutie Slováka potvrdilo aj ministerstvo zahraničných vecí. Mladý Slovák údajne vycestoval do Iránu dobrovoľne. Jeho slovenský mobil je stále vypnutý. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

YouTube

Súvisiace články

Najčítanejšie správy