Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záznamy ŠtB. Jozef Macek previedol na Západ stovky ľudí
Zdielať na

Záznamy ŠtB. Jozef Macek previedol na Západ stovky ľudí

V našej poslednej časti historickej série o Bielej légii sa treba pozrieť na osudy najznámejších prevádzačov. Tí mali v totalitnom Československu naozaj veľa práce. Útek na Západ boli totiž jedinou možnosťou záchrany pre tisícky ľudí. Podstupovali však obrovské riziko. A nie všetkým sa riskovať oplatilo...

Zastreliť, uväzniť, mučiť!

Medzi prevádzačmi, ktorí spolupracovali s Bielou légiou, bolo veľa takých, čo sa vymykali priemeru. "Možno hovoriť o jednom výnimočnom mužovi, Jozefovi Macekovi," spomína historik Ústavu pamäti národa Ľubomír Morbacher. Krátko po vojne sa ako mnohí ďalší prevádzači venoval pašovaniu tovaru z Rakúska. Práve tu dokonale využil svoje znalosti tej časti Záhoria, ktorá susedila s Rakúskom. Podľa údajov ŠtB len v roku 1972 previedol 200 osôb.

No okrem Maceka patrili medzi ďalších významných prevádzačov aj profesor Titus Zeman či Ferdinad Totka. "Tí, žiaľ, skončili v rukách československých bezpečnostných orgánov pri neúspešnom pokuse o prevedenie skupiny saleziánov," hovorí Morbacher. A napokon putovali do väzenia na dlhé roky. Neobišlo ich ani mučenie.

Príbuzní o nich nevedeli nič

Horšie však dopadli tí, ktorí sa odmietli vzdať. "Jozefa Bizíka zastrelila v roku 1953 pohraničná stráž na hrádzi neďaleko Moravského Svätého Jána." Ani najbližšia rodina usmrtených prevádzačov sa často nedozvedela o mieste ich posledného odpočinku. Štát ich pochovával do neoznačených hrobov.

"Mnohí skončili v zmysle nariadenia ministra vnútra o pochovávaní teroristov," informoval Morbacher. Prevádzači a ich klienti samozrejme mimoriadne riskovali. Holý život aj dlhoročný pobyt za mrežami. "Boli obžalovaní z ďalších trestných činov - špionáž, sabotáž, vlastizrada. Tie tresty bývali veľmi vysoké." V rozsudkoch totiž nechýbalo ani to, že na Západe by sa istotne spojili práve s nepriateľmi štátu - imperialistami a zahraničnými spravodajskými službami.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy