Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Biela légia. Jej vysielač roky strašil komunistov
Zdielať na

Biela légia. Jej vysielač roky strašil komunistov

Ak vás zaujíma história a odhaľovanie starých zločinov, ste na správnom mieste. V spolupráci s Ústavom pamäti národa sme pre vás pripravili nový seriál. Mapuje odboj proti komunistickému režimu hneď v jeho zárodku krátko po skončení druhej svetovej vojny. Prvá časť sa venuje takzvanej Bielej légii.

Vyzývali ľudí postaviť sa proti teroru

Biela légia začala písať svoju históriu v lete 1948 po stretnutiach Antona Tunegu, Alberta Pučíka a Jozefa Vicena vo Viedni. Ich vrcholom bolo vytvorenie vysielača, ktorý fungoval v rakúskom exile v rokoch 1951 až 1953. Skupina však nikdy nemala hierarchickú štruktúru. "Bola koncipovaná ako hnutie svojpomoci obyvateľstva proti štátnemu teroru," informuje historik Ústavu pamäti národa Ľubomír Morbacher.

Biela légia vyzývala obyvateľov, aby sa postavili proti komunistickému teroru. Napríklad tým, že budú nahlasovať chystané perzekúcie a represívne opatrenia, ktoré by včas varovali ohrozených ľudí. Prostredníctvom vysielania žiadala pomoc pre prenasledovaných občanov s poskytnutím úkrytu.

Rozhlas tiež zverejňoval mená komunistických funkcionárov a ich prisluhovačov, ktorí sa najviac podieľali na represiách, napríklad počas násilnej kolektivizácie.

Légia privádzala komunistov do nepríčetnosti

Na rakúskom území bola po druhej svetovej vojne mimoriadne aktívna americká vojenská kontrarozviedka CIC, ktorá zlákala aj mnoho emigrantov z Československa. Súčasťou tejto stratégie boli organizované presuny na Západ. Aj tu zohrala Biela légia dôležitú úlohu. "Napomáhala ohrozeným ľuďom dostať sa do bezpečných krajín," hovorí historik.

Keďže Slovensko susedilo s tou časťou Rakúska, ktorá patrila pod sovietsku okupačnú zónu, bolo treba vybaviť aj prechod do americkej okupačnej zóny.

Biela légia podľa dostupných prameňov pomohla aj cudzincom. Ukrajincom či občanom iných sovietskych satelitov. A tiež Židom. Utečencov neraz využívali aj na plnenie spravodajských úloh. Okrem ľudí sa totiž často prevážali dokumenty. "Biela légia privádzala komunistov do nepríčetnosti," tvrdí Morbacher.

Do hnutia patrili stovky ľudí

Tí preto začali robiť odvetné opatrenia s cieľom odhaliť prívržencov légie na Slovensku. Štátna bezpečnosť sa tiež odhodlala k spravodajskému pôsobeniu v zahraničí. Postupne zatkli Tunegu, Púčika i Eduarda Tesára, ktorí boli v roku 1951 odsúdení a popravení. Vicena na základe pokynu ministra vnútra Rudolfa Baráka uniesla ŠtB v roku 1957 z Rakúska. Režim odhadoval, že do légie patrili stovky ľudí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy