Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
22 ROKOV PO - 18. 11. 1989. Nikto neveril, že totalita padne
Zdielať na

22 ROKOV PO - 18. 11. 1989. Nikto neveril, že totalita padne

Zomrel študent Martin Šmíd! Táto správa sa rozšírila rýchlosťou blesku. Písal sa 18. november 1989. Večer predtým sa začal pád totalitného režimu. Hoci v skutočnosti ešte nikto neveril, že komunisti naozaj prídu o moc.

Študent Šmíd mal podľahnúť zraneniam po zásahu Verejnej bezpečnosti na Národní tříde v Prahe. Tá 17. novembra 1989 potlačila demonštráciu mladých ľudí proti totalite. Táto správa však bola fámou.

Hra komunistickej tajnej služby?

Špekulovalo sa, že išlo o spravodajskú hru. Komunistická ŠtB, ktorej šéfoval Slovák Aloiz Lorenc, vraj chcela zmeny vo vedení strany. A aj takto vraj chcela dostať do ulíc masy. To sa však nikdy nepotvrdilo.

Faktom však je, že 18. novembra 1989 začali v divadlách a na vysokých školách vznikať prvé štrajkové výbory. Tie žiadali dôsledné vyšetrenie brutálneho zásahu voči protestujúcim študentom.

Rozhovor s "mŕtvym" študentom

Na Národní tříde v Prahe sa schádzali ľudia a pálili sviečky na počesť zosnulého Martina Šmída. Československá televízia so študentom následne odvysielala rozhovor, aby dokázala, že žije...

November 1989 je podľa bývalého disidenta Františka Mikloška druhou najväčšou udalosťou 20. storočia. „Dnes je všeobecne v Európe prijímané, že dve udalosti sú nad ostatné. To je koniec 2. svetovej vojny a s tým súvisiaci pád nacizmu a november. Ten bol vo všetkých socialistických krajinách akýmsi medzníkom. Najväčším symbolom bol pád Berlínskeho múru 9. novembra 1989,“ povedal pre agentúru SITA Mikloško.

Koncu totality nikto neveril

Socialistický tábor sa pozvoľna rozpadal už od polovice 80. rokov minulého storočia. Sovietsky zväz totiž strácal silu. Mal najmä vážne hospodárske problémy, pretože ho vyčerpávali preteky so Spojenými štátmi. 

Československo, Poľsko, Maďarsko či Nemecká demokratická republika. O sovietske satelity sa Moskva už nezaujímala tak, ako kedysi. Pripomeňme, že v roku 1956 potlačila revolúciu v Maďarsku tankami, vojakov poslala aj do Československa v roku 1968...

Nový generálny tajomník strany Michael Gorbačov ale razil cestu prestavby a demokratizácie. To prinieslo napríklad dovtedy nevídanú vec - kritiku v štátom kontrolovaných médiách.

Ešte na začiatku roku 1989 ale na pád komunizmu v Československu podľa Mikloška nikto nemyslel. „My sme žili v akýchsi víziách, ale normalizácia trvala dlho. Komunistický režim a vedenie bolo absolútne konzervatívne a hraničilo s akousi primitívnosťou, ale urputne sa držalo. Nikto z nás si nemyslel, že komunizmus ten rok padne,“ spomína Mikloško.

Seriál 22 ROKOV PO pokračuje na stránke zajtra predpoludním časťou 19. november 1989.

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy