Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prevádzači na západ. Za železnú oponu previedli tisíce ľudí
Zdielať na

Prevádzači na západ. Za železnú oponu previedli tisíce ľudí

Už sme vám priniesli informácie o Bielej légii. Tá na Slovensku niekoľko rokov bojovala proti komunistickému režimu. Jedným zo spôsobov, ako pomáhala prenasledovaným ľuďom, boli organizované úteky na Západ.

Prepravovali aj utečencov

Biela légia, ktorá vznikla v roku 1948 v susednom Rakúsku, na seba naviazala sieť kuriérov a prevádzačov. "Prekračovali hranice a prepravovali ohrozené osoby, utečencov z komunistického Československa," opisuje historik Ústavu pamäti národa Ľubomír Morbacher.

Opakovane prenikali na územie totalitného štátu. Neraz boli využívaní aj na spravodajskú činnosť. "Na zisťovanie politických, hospodárskych a vojenských informácií, pričom si treba uvedomiť, že v Československu bolo v tom čase tajné aj to, aká bola úroda," hovorí historik.

Slovensko susedilo s tou časťou Rakúska, ktorú po vojne spravovali sovietske okupačné vojská. Utečencov bolo preto treba presunúť do americkej okupačnej zóny. A to s pomocou tamojších orgánov, pre ktoré pracovali mnohí československí emigranti.

Jedna z ciest viedla cez Semmering

"Jedna z ciest, je to taká kuriozita, viedla cez Semmering, kde hranica medzi sovietskou a americkou okupačnou zónou viedla priamo cez známu lyžiarsku zjazdovku," prezrádza Morbacher. Ani úspešný prechod do Rakúska ešte neznamenal koniec. V neďalekom Gänsendorfe sídlila pobočka sovietskej tajnej služby NKVD.

"Niektorí Rakúšania za úplatu odovzdali utečencov Sovietom a tí ich potom vrátili do Československa," pokračuje historik. Od roku 1948 do roku 1953 sa prevádzačom podarilo dostať na Západ tisícky ľudí. Potom však totalitný režim začal sprísňovať ochranu štátnej hranice.

"Bolo do strednej steny elektro drôteného zátarasu zavedené elektrické napätie o sile 4 000 voltov," hovorí historik. Režim využíval dobre vyzbrojenú pohraničnú stráž, ktorú tvorili väčšinou preverení komunisti. V pohraničných obciach navyše pracovali príslušníci Štátnej bezpečnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy