Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Príbeh Mateja Valucha. Požiadali ma, aby som v Iráne našiel zamestnancov
Zdielať na

Príbeh Mateja Valucha. Požiadali ma, aby som v Iráne našiel zamestnancov

Mladý Slovák údajne pracoval v Iráne pre pre americkú tajnú službu CIA. Táto správa obletela Slovensko rýchlosťou svetla. V súčasnosti je údajne za mrežami. Správy o ňom sú však momentálne veľmi chabé. Slovenskí diplomati k nemu ešte nemali umožnený prístup. Nám sa podarilo zistiť, že Matej Valuch nebol po prvý krát v Iráne.

CIA sa odmieta vyjadriť

Inovatívne riešenia náboru nových zamestnancov. Kreatívne metódy vyhľadávania - takéto služby ponúkal na internete mladý Slovák, ktorý je dnes pravdepodobne v iránskej väznici. Vo vysielaní štátnej televízie ho označili za jedného zo zadržaných zahraničných tajných agentov. 

"Môžete informovať o tom, že CIA sa odmieta vyjadriť,“ zareagoval John Tomczyk, šéf mediálneho odboru CIA. Od prevádzkovateľa webu, ktorý reportáž zverejnil, iránskeho disidentského novinára Manuchera Honarmanda sme sa snažili získať ďalšie informácie. "O tomto prípade neviem nič viac. Spravujem webovú stránku so záznamami nahranými zo satelitného vysielania iránskej televízie, kde bola odvysielaná aj táto reportáž,“ hovorí Honarmand.

Ospravedlňuje sa iránskemu ľudu

V určitých pasážach videa pôsobí Matej pokojne a vyrovnane. Inde zasa nervózne žmurká očami. Podľa toho, čo sa nám podarilo preložiť sa Matej stále dookola ospravedlňuje iránskemu ľudu a dúfa, že im svojím konaním nijako neublížil. "Myslím, že ide o prvý takýto prípad po revolúcii, po novembri 1989, nespomínam si na nič podobné,“ uviedol publicista Milan Žitný.

"Zastupiteľský úrad v Teheráne požiadal iránsku stranu o umožnenie návštevy zadržaného slovenského občana a napriek opakovaným telefonickým a notifikovaným žiadostiam zatiaľ tento kontakt umožnený nebol," uviedol Boris Gandel, hovorca ministerstva zahraničných vecí.

FBI - financie, bankovníctvo, investovanie

Matej Valuch na Slovensku niekoľko rokov pracoval ako poradca v oblasti hľadania práce. Predtým ako odcestoval do Iránu, študoval na univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, na ekonomickej fakulte v odbore FBI - financie, bankovníctvo a investovanie.

Štúdium na vysokej škole prerušil v rokoch 2008 a 2009. Presne v tej dobe mal byť aj prvý krát v Iráne. Titul bakalár získal 22. júna 2010. Valúchovi kolegovia z odboru nám povedali, že headhunting, teda vyhľadávanie vhodných kandidátov na pracovné miesto sa dá robiť aj spoza počítača na Slovensku. "V rámci jedného projektu som bol požiadaný, aby som pritiahol a našiel zamestnancov v Iráne," píše na svojom blogu Matej.

Nielen podľa jeho rodičov však nemá na to aby bol agent tajnej služby  - neovláda jazyk krajiny a ani na pohľad nezapadá do prostredia. "Pravdepodobnosť, že bol agentom CIA je nejaká milióntina. Ak takáto informácia pochádza od režimu, ktorý vládne v Iráne, je to autokraticko-totalitný režim, ktorý nepozná slobodu prejavu, nemôžeme im veriť ani slovo," uviedol Žitný. 

Pátra po ňom trenčianska polícia

Ľudia ktorí Mateja poznajú tvrdia, že je to veľmi slušný a rozumný mladík. Už dlhšie ho však nikto zo susedov nevidel a od septembra minulého roku po ňom pátrajú aj trenčianski policajti.

Jeho mama je z celej situácie v šoku a tvrdí, že ide len o veľké nedorozumenie a všetko sa vysvetlí. Tomu, že by bol Matej spolupracovníkom akejkoľvek spravodajskej služby neverí nikto kto ho poznal. "Zväčša nezabúdame na tých, ktorí sú veľmi šikovní alebo sú problémoví. A Matej určite patril do tej skupiny bezproblémových, vynikajúcich, dobrých žiakov," hovorí riaditeľka základnej školy v Dubnici nad Váhom Soňa Kačíková.

Nevinná obeť?

Matej Valuch je možno len nevinnou obeťou - možno ho len iránsky režim prinútil stať sa hercom v dramatickom predstavení, v ktorom víťazný štát pokorí zlých imperialistických agentov. Existuje však aj možnosť, že Matej v dobrej viere, že nerobí nič zlé, nejakých ľudí skutočne s požiadavkou o informácie aj oslovil. Či a kedy sa dostane Matej domov na Slovensko, zostáva otázne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy