Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Účtovník Gröning z koncentračného tábora Osvienčim: Odpusťte mi
Zdielať na

Účtovník Gröning z koncentračného tábora Osvienčim: Odpusťte mi

LÜNEBURG / Proces s 93-ročným bývalým dozorcom v koncentračnom tábore Osvienčim Oskarom Gröningom pokračuje. Vypovedal jeden z posledných žijúcich svedkov, ktorý prežil koncentračný tábor.

Ivor Perl, ktorý prišiel do Osvienčimu ako 12-ročný, vypovedal v procese s príslušníkom SS, známym ako "Účtovník z Auschwitzu".

Brit, ktorý prežil holokaust, Ivor Perl, vypovedal proti svojmu utláčateľovi v utorok. "Chcem povedať niečo obžalovanému," požiadal Perl. "Viete, Oskar, nechcem vás volať pán," začal Perl.

Strach

"Keď ma požiadali, aby som prišiel vypovedať, povedal som, že to neurobím. Bál som sa prísť a pozrieť sa vám do očí. A teraz som tu a vidím tu niekoho, kto ľutuje," pokračoval Perl.

"Aj ja ľutujem, že som sa bál, že som mal strach, že som plytval energiou, že som mal kvôli vám bezsenné noci, prihovoril sa Gröningovi Perl.

Gröning nepovedal, pohľad mal uprený na podlahu a prekrížené ruky.

Predstieral vek

Perl, ktorý žije v Essexe, povedal súdu, ako prišiel do Osvienčimu keď mal 12 rokov. Prežil len vďaka tomu, že úspešne predstieral, že má 16.

"Pokúsim sa držať faktov," povedal Perl. "Ale pre mňa je to dôležité,  musím zahrnúť osobné pocity. Prepáčte, prosím," povedal.

Osemdesiattriročný muž povedal súdu, že sa narodil v Maďarsku do veriacej židovskej rodiny. Jeho rodina bola nútená žiť v gete. Neskôr im povedali, že ich odvezú na východ, kde im pridelia pôdu.

Záchrana pred plynom

"Mysleli sme si, že kdekoľvek bude lepšie ako v gete," spomína Perl. Rodinu odviezli do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. Keď dorazili, poľskí Židia pracujúci na koľajniciach na neho vykríkli, aby predstieral, že má 16 rokov.

Dailymail.co.uk



Dvanásťročný Perl netušil, že toto varovanie ho zachránilo prd plynovou komorou.

Pri vchode do tábora chcel ísť s matkou, ale jednotky SS ich rozdelili. To bolo naposledy, čo videl matku a sestry nažive.

Stratil rodičov a súrodencov

"Ste v Osvienčime, povedali," spomína Perl pred súdom. "Dostanete číslo. Nezabudnite ho, lebo prestanete existovať."

Perl stratil počas holokaustu svojich rodičov a sedem súrodencov. Prežil len on a jeho brat, píše the Telegraph.

Perl je jedným zo 70 žalobcov v
Gröningovom procese. Ten na začiatku procesu požiadal o odpustenie. Priznal, že vedel, že Židia boli poslaní do plynových komôr, ale trval na tom, že nikdy nebol zapojený do ich zabíjania.

"Žiadam o odpustenie," povedal Gröning. 

Minulý týždeň sudca pojednávanie musel zrušiť, lebo Oskar Gröning bol chorý.

Sudca Franz Kompisch povedal právnikom a príbuzným údajných židovských obetí, že chorobu nepredstiera a nemôže vstať z postele.

Dodal, že Gröning trpel infekciou a že v úcte k jeho veku a zdraviu, by mal obmedziť zasadnutia na tri hodiny denne, napísala agentúra DPA. 

Vinu pripustil

Gröning je súdený v nemeckom Lüneburgu za údajnú spoluvinu pri vraždách 300 000 maďarských Židov vo vyhladzovacom tábore v okupovanom Poľsku  v roku 1944.

Svoju morálnu vinu pripustil počas prvého dňa procesu v apríli, ale popiera, že z právneho hľadiska je vinný. Sám tvrdí, že osobne neublížil nikomu.

Podľa štátneho zástupcu sa Gröning nezúčastnil priamo násilností, dával pozor na batožiny zabavené prichádzajúcim väzňom a vyberal z nich peniaze. Tie potom posielal do Berlína. Podľa obžaloby svojou prácou podporoval systematické vyvražďovanie, preto čelí obvineniam z napomáhania trestnému činu.

Do koncentračného tábora v poľskom Osvienčime transportovali fašisti okolo milión stotisíc ľudí. Červená armáda, ktorá tábor oslobodila 27. januára 1945, v ňom ale našla len asi 7 600 zbedačených väzňov.

Jedným z väzňov Osvienčimu bol aj Tomáš Weiss. Z celej rodiny prežil len on a jeho otec. Nakrúcala reportérka Veronika Tóthová: 

Súvisiace články