Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Archeológovia našli v džungli možný úkryt nacistov
Zdielať na
Zahraničie

Archeológovia našli v džungli možný úkryt nacistov

BUENOS AIRES / V argentínskej džungli objavili komplex budov, ktorý mal pravdepodobne slúžiť ako úkryt pre nemeckých nacistov. Archeológovia v ruinách na severe Argentíny našli nemecké mince razené počas druhej svetovej vojny ako aj dobový nemecký porcelán.

Nacisti ale podľa odborníkov tri budovy pravdepodobne nikdy nevyužívali, pretože zistili, že môžu žiť slobodne v argentínskych mestách.

"Domnievame sa, že sme našli skrýšu, ktorú ale nikto nepoužíval," povedal vedúci výskumného tímu Daniel Schávelzon.

Tím odborníkov z univerzity z Buenos Aires sa rozhodol preskúmať objavené objekty, pretože podľa miestnej legendy mal v oblasti svoj úkryt Martin Bormann, pravá ruka Adolfa Hitlera. Hoci testy DNA ukázali, že spáchal samovraždu v roku 1945 v Berlíne, budovy mohli slúžiť iným vysokopostaveným utečencom Tretej ríše.

Medzi početnými nacistami, ktorí utiekli do Argentíny, boli aj tí najprominentnejší: Adolf Eichmann, Erich Priebke či Josef Mengele. Eichmann, príslušník SS, ktorý bol jedným z hlavných organizátorov nacistického holokaustu, žil napríklad roky na predmestí Buenos Aires, kým ho nevypátrali agenti Mosadu.

Výnimočná stavba

Zarastené ruiny sa nachádzajú v parku Teyú Cuaré pri meste San Ignacio v severnej provincii Misiones, asi tisíc kilometrov severne od Buenos Aires. Sú datované do začiatku 40. rokov 20. storočia, píše portál BBC.com.

"Objavili sme tam výnimočnú stavbu. Zatiaľ sme nedospeli ku konečnému záveru, na čo bola. Naša prvá úvaha je, že je to útulok, ktorý mal slúžiť nacistickým vodcom. Je to veľmi zvláštna budova, ktorá pre dané miesto nie je typická," uviedol Schávelzon. 

Priame prepojenie nálezov s nacistami sa zatiaľ nepotvrdilo, odborníci ale zatiaľ nevidia iné vysvetlenie pre nákladné kamenné stavby vo vtedy nedostupnej oblasti, ktoré navyše nezodpovedajú miestnej architektúre.

Na mieste našli mince razené medzi rokmi 1938 a 1941 a tiež porcelánové nádoby z nemeckej továrne z obdobia 1890 až 1949.

Archeológovia našli komplex budov, ktorý mohol slúžiť ako úkryt nacistov:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy