Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Židia si za holokaust mohli sami, tvrdí farár
Zdielať na

Židia si za holokaust mohli sami, tvrdí farár

Zdroj: ISIFA

ČADCA / Kázeň obľúbeného farára v Čadci pred stovkami ľudí vyvolala rozporuplné reakcie. Podľa kňaza si Židia môžu za vyvražďovanie sami. Židovská obec a časť miestnych obyvateľov slová duchovného odsúdila.

Farár Emil Floriš, ktorý vystupuje aj v českej televíznej stanici Noe, obvinil Židov, že si za vyvražďovanie v koncentračných táboroch, mohli sami. Zároveň varoval, že sa to isté môže stať aj Rómom.

"Z celej Európy odvážali Židov do koncentrákov. A viete prečo? Pretože voči nim existovala nenávisť. Ale oni si tu nenávisť často spôsobovali sami. A viete, čo momentálne hrozí? Teraz hrozí, že sú na rade Rómovia. A viete prečo? Pretože zneužívajú systém a dobrotu ľudí," cituje portál e15.cz slová farára na omši v Čadci.

Roky, počas ktorých bolo Slovensko spojencom nacistického Nemecka, označil kňaz za obdobie slobody. Podiel slovenských fašistov na holokauste zľahčil tým, že nikto nevedel, čo sa za ostnatým drôtom deje. Údajne len plnili rozkazy. "Aj prezident Tiso bol v tomto bezmocný," vyhlásil Floriš.

Kysuce.sk

Ovečky rozdelil na dva tábory

"Časť prejavu kňaza Emila Floriša týkajúca sa holokaustu a Židov obsahuje nepravdy a antisemitské klišé, relativizuje utrpenie židovského obyvateľstva počas Slovenského štátu, uráža a znevažuje pamiatku obetí," reagovala hovorkyňa Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Lucia Kollárová.  

Židovské náboženské obce na Slovensku považujú tento incident za zlyhanie jednotlivca. "Ide o vyjadrenia, ktoré sú v priamom rozpore s oficiálnymi vyjadreniami katolíckej cirkvi," tvrdí Kollárová.

Šokovaní slovami farára sú aj niektorí miestni obyvatelia. "Vôbec nerozumiem, prečo sa do týchto tém vôbec pustil. Prišlo mi to veľmi zvláštne," povedala jedna z veriacich, ktorá bohoslužby pravidelne navštevuje.

"Niečo takéto si kňaz nemôže dovoliť. Len potvrdzuje, že sa katolícka cirkev doposiaľ nevyrovnala so svojou spoluprácou s fašistami počas vojny," myslí si miestny učiteľ.

Iní veriaci si ale kázeň pochvaľujú. "Bolo to veľmi pekné, veľmi pravdivé a výstižné," ohodnotil Florišove slová jeden z nich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy