Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jednu vojnu som prežil, teraz žijem v druhej, tvrdí ukrajinský Žid
Zdielať na

Jednu vojnu som prežil, teraz žijem v druhej, tvrdí ukrajinský Žid

KYJEV / Gregory Margolin (87) len ako 16-ročný židovský nováčik bojoval v sovietskej Červenej armáde. Keď bojoval proti nacistom v druhej svetovej vojne, jeho rodina utiekla.

"Nechcel som priznať, že som Žid," hovorí Margolin. "Ale na tom ani nezáležalo, pretože ľudí zabíjali zľava i sprava. Všade okolo mňa," spomína.

Rovnako vníma aj momentálnu situáciu na Ukrajine. Uvedomuje si, že okolo neho je opäť vojna.

Margolin bol sniper, ktorý mohol byť veliteľom armády. Jeho stará uniforma je stále ešte ozdobená medailami z čias, keď bojoval v armáde.

Jeho vnučka Liora dodnes s napätím počúva všetky Margolinove príbehy. Je ohromená, že sa mu podarilo prežiť, píše americký spravodajský server CNN.

Hrôzy si pamätá

Dnes má bývalý sniper 87 rokov a trpí Alzheimerovou chorobou. Pamäť sa mu zhoršuje každým dňom, no napriek tomu si živo pamätá hrôzy, ktoré prežil.

"Ľudia sa schovávali v úkrytoch pod zemou. Strieľali ich z tesnej blízkosti, bolo to strašné," spomína.

"Nacisti nás chceli vymazať z povrchu zemského. Oni na nás zaútočili a my sme sa museli brániť," dodáva.

Utiekol na Ukrajinu

Po vojne sa Margolin usadil v Donecku na Ukrajine. Založil si rodinu a snažil sa žiť normálnym životom. Po desaťročiach sa ale opäť vyskytol uprostred vojny.

"Raketa spadla a zničila dom. Boli sme napadnutí," hovorí bývalý sniper.

Margolinova rodina býva neďaleko doneckého letiska, kde je momentálne boj medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami najintenzívnejší.

Raketa, ktorá 10. februára spadla na jeho dom, síce Margolina nezasiahla, ale zabila jeho dcéru Iru.

Utečenecké centrum

Rabín Jechiel Eckstein zriadil utečenecké centrum. "Je to prvýkrát od holokaustu, čo židovský svet musel zriadiť takéto centrum pre Židov, ktorí utekajú zo svojich domovov a nemajú kam ísť," ozrejmuje.

Niektorí zo Židov žijúcich na Ukrajine sa pred vojnou utiahli do Izraela. Eckstein ale priznal, že na Ukrajine ich ešte stále dosť zostalo.

"Väčšina Židov na Ukrajine sú preživší holokaustu alebo deti, ktoré holokaust prežili. Sú to ľudia, ktorí sú schopní utiecť, zostať alebo sa vrátiť, či inak si poradiť," dodal.

Margolin je jeden z tých, ktorý prežil holokaust ako vojak Červenej armády.

Ukrajinci z bojového frontu utekajú, Oľga a Sergej chcú pre svoje deti vybudovať zázemie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články