Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Donbas pod paľbou, v Donecku zomreli dvaja novinári
Zdielať na

Donbas pod paľbou, v Donecku zomreli dvaja novinári

KYJEV / Na východe Ukrajiny sa cez víkend situácia výrazne vyostrila, keď sa zintenzívnila paľba vedená údajne aj z ťažkých zbraní, ktoré mali byť ďaleko od bojových línií. Informovali o tom vládne a povstalecké zdroje, ale tiež Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Server vzbúrencov Novorossija oznámil, že v nedeľu večer zahynuli dvaja miestni novinári neďaleko Donecka, keď ich automobil zasiahol šrapnel. Podľa separatistov je za incident pri obci Pisky zodpovedná ukrajinská armáda, ktorá vraj oblasť ostreľovala. Armáda naopak hlási jedného svojho mŕtveho príslušníka a šesť zranených.

Ruská agentúra Interfax napísala, že obeťou streľby bol jeden novinár, druhý vyviazol so zraneniami. Povstalecký hovorca Eduard Basurin reportérom povedal, že incident sa vyšetruje a bližšie podrobnosti oznámi neskôr.

SITA

Ukrajinské zdroje sa o smrti novinárov zatiaľ nezmienili. Potvrdili ale, že pri obci Pisky aj počas pravoslávnych sviatkov Veľkej noci pokračovali prestrelky, do ktorých sa zapojili aj tanky a ťažké delostrelectvo.

Agentúra Ukrinform preniesla správu z Facebooku vládnej jednotky nachádzajúcej sa v tejto oblasti, v ktorej tvrdí, že separatisti ostreľovali jej pozície fosforovou muníciou.

K informácii o "stovkách projektilov s napalmom" sú priložené i zábery. Či su aktuálne, nie je zrejmé.

Vzbúrenci túto správu následne popreli. "Ministerstvo obrany" povstaleckej Doneckej ľudovej republiky podľa agentúry TASS uviedlo, že povstalci žiadnu takú výzbroj nemajú a že informácia nie je nič iné len ďalšia provokácia ukrajinských síl.

SITA

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v piatok vyzvala bojujúce strany, aby počas veľkonočných sviatkov, ktoré v pravoslávnom svete pripadli na minulý víkend, dôsledne dodržiavali prímerie. Ukrajinské i ruské média ale aj počas soboty a nedele informovali o porušovaní pokoja zbraní na niekoľkých miestach frontu.

Misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na svojom webe napísala, že v nedeľu zaznamenala počas prestreliek medzi armádou a rebelmi v Doneckej oblasti 1 166 explózií delostreleckých a mínometných granátov.

Povstalci podľa agentúry TASS obvinili vládne jednotky, že za uplynulých 24 hodín porušili prímerie šesťdesiatšesťkrát, pričom vraj strieľali aj zo samohybných húfnic a z tankov. Zintenzívnenie paľby protivníka v poslednej dobe sa podľa nich odrazilo okrem iného v tom, že sa počas minulého týždňa oproti predošlým týždňom strojnásobil počet ich zranených bojovníkov.

Povstalci podle agentury TASS obvinili vládní jednotky, že za uplynulých 24 hodin porušily příměří šestašedesátkrát, přičemž prý střílely i ze samohybných houfnic a z tanků. Zintenzivnění palby protivníka v poslední době se podle nich odrazilo mimo jiné v tom, že se během minulého týdne proti předchozím týdnům ztrojnásobil počet jejich zraněných bojovníků.

Takto vyzerali veľkonočné sviatky na Ukrajine, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy