Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Proruské separatistky z Donbasu plánujú dobytie Poľska
Zdielať na

Proruské separatistky z Donbasu plánujú dobytie Poľska

DONECK / Ryžik, Gaika a Daša sú tri kamarátky, ktoré vo vojenskej uniforme a s kalašnikovom v ruke bojujú po boku vojakov v Rusmi podporovanom prápore Sparta v ukrajinskom Donecku. Ten vedie Rus Arsenij Pavlov s prezývkou Motorola. Plány spartských vojačiek a ich priateľov sú smelé, nezdráhajú plánovať i dobytie európskych krajín.

Irina Tarubina je z troch dievčat najmladšia. Má sedemnásť rokov, a ako sama hovorí, jej prezývkou vo vojne je Ryžik, teda Ryšavka. "Moja rodina je v Horlivke," hovorí. "Ale chcem ostať v Donecku. Tu je teraz môj život, spolu s mojim manželom," dodáva.

Devätnásťročná Daša Savič sa, rovnako ako Irina, vydala za vojaka. V januári sa ocitla v službe na letisku v Donecku. "Bolo to veľmi nebezpečné," hovorí. "Bála som sa. Je lepšie byť doma v bezpečí," priznáva.

Margarita Maimur je z trojice najstaršia. Má dvadsať rokov a jej vojnová prezývka je Gaika, podľa postavičky z disneyovky. Jej manžel je rovnako vojakom, píše Kyjiv Post

Stretávajú sa v doneckej kaviarni, ktorú obľubujú prívrženci Kremľa. Uniformy a samopaly, ktoré majú pri sebe vyzerajú čudne v kontraste s rodinami sediacimi pri stoloch a sledujúcimi hudobné videá v televízii.

Kasárne ich práporu sú hneď za rohom. Vo dvore sa nachádzajú tanky i obrnené transportéry. Ďalšie zbrane sú vo vnútri. Nie je nič nezvyčajné vidieť trasúcu sa šálku práve vo chvíli, keď okolo kaviarne prechádza jeden z tankov.

"Sme ako jedna veľká rodina a toto je náš dom," hovorí Irina. "Máme tu manželov i nových priateľov. Dokonca aj Motorola je náš priateľ, hovoríme mu Otec," dodáva.

Pod paľbou kritiky

Tvrdia, že sú ochrankyňami svojej vlasti, ich proukrajinskí známi ale kontrujú, že ženy sú pre ruských agresorov len málo osožné.

Z dievčat je cítiť pocit smútku, keď rozprávajú o svojich blízkych, ktorí sa rozhodli pridať sa vo vojne na stranu Ukrajiny. "V Slavjansku mám veľa priateľov, ktorí sú na strane Ukrajincov. Teda mala som. Odkedy som sa pridala k Sparte, ignorujú ma. Tvrdia, že som sa pridala k separatistom, že som teroristka, ktorá bojuje proti svojej krajine," hovorí Daša.

Boj za vlasť

Irina a Margarita majú na hrudi pripnuté medaily. "Dostali sme ich za obranu mesta Slavjansk," vysvetľuje Margarita a spomína na obdobie apríla až mája v roku 2014, kedy bolo mesto centrom bojov medzi ukrajinskou armádou a povstalcami. "Som zo Slavjansku. Bola som tam predtým, ako som sa pridala k Sparte. Mali sme ho pod kontrolou, dokým nás Ukrajinci nezačali bombardovať," hovorí.

Slavjansk najskôr v apríli ovládli ruskí žoldnieri a miestni povstalci. Operáciu vtedy viedol Igor Strelkov - ruský občan, ktorého ukrajinská tajná služba identifikovala ako exdôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU. Ide o muža, ktorý minulý rok spustil vojnu na východe Ukrajiny a preberá za ňu zodpovednosť.

Separatisti tvrdia, že len bránia svoje mestá pred ukrajinskými jednotkami. Zároveň vylučujú tvrdenia o tom, že takto Rusi zakrývajú priamu agresiu a snahy o okupáciu. 

Najskôr Donbas, potom Poľsko

Všetky tri dievčatá súhlasili s tým, že sa pripoja k hliadke na severnom okraji Donecku, kde jazdia v autách vyzbrojené samopalmi a granátmi. Za volantom je Dašin manžel Vladimir. "Táto vojna je naša. Najskôr získame Donbas a potom sa dostaneme do Poľska," hovorí smelo. "Ale najskôr musíme získať Ľvov," opravuje ho Daša.

"Áno, Ľvov potom Varšavu a potom Taliansko," plánuje Vladimir.

Dievčatá majú na otázku, prečo sa pripojili k vojakom, jednoznačnú odpoveď. "Chcem spraviť niečo pre nás, pre našich ľudí. Nie je správne bombardovať mesto a jeho obyvateľov. Keď vidíte, že zomierajú deti, keď vaši príbuzní zomierajú, viete, že je čas ísť bojovať. A ja chcem bojovať," zakončuje Gaika.

Proruskí separatisti nedávno získali strategické mesto Debaľceve. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy