Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci odvádzajú takmer polovicu platu štátu
Zdielať na

Slováci odvádzajú takmer polovicu platu štátu

BRATISLAVA / Slováci štátu odvedú takmer polovicu platu. Slovensko má totiž nadpriemerné daňovo-odvodové zaťaženie. Odborníci tvrdia, že aj toto je príčinou vysokej nezamestnanosti u nás.

Na daniach a odvodoch zaplatíme viac, ako je priemer krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Je to cez 41 percent.

"Vieme o dlhodobej "bolačke" nášho štátu, máme nízke zaťaženie kapitálu a vyššie zdanenie práce," hovorí minister financií Peter Kažimír.

Naša nezamestnanosť je pritom na tom horšie, ako je priemer eurozóny a ešte horšie, ako je priemer samotnej Európskej únie. "Bolo by dobré, keby tí, ktorí vytvárajú pracovné miesta, najmä v súkromnom sektore, by pravdepodobne ocenili, ak by daňovo-odvodové zaťaženie bolo nižšie," myslí si analytik Marek Gábriš. 

Ministerstvo financií tvrdí, že už prijalo opatrenie od 1. januára v podobe odpočítateľnej položky dane pre nízko príjmových zamestnancov.

Znepokojujúce fakty

Daňový klin, teda rozdiel medzi nákladmi na prácu a čistou mzdou, trápi na Slovensku všetkých, ako slobodných s nadpriemernou mzdou, tak aj rodiny s rôznymi zárobkami.

"Znižuje to atraktivitu zamestnávania ľudí súkromným sektorom," vysvetlil analytik J&T Banky Stanislav Pánis. 

Podľa analytikov je ešte znepokojujúci fakt, že daňový klin na Slovensku rastie rapídne vo všetkých sledovaných kategóriách OECD.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy