Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zamestnanosť porastie, ale bez práce je stále 370 tisíc Slovákov
Zdielať na

Zamestnanosť porastie, ale bez práce je stále 370 tisíc Slovákov

BRATISLAVA / Premiéra aj ministra financií v piatok príjemne prekvapil rast ekonomiky. Jedna z najvyšších nezamestnaností v Európe však už teší menej. Zamestnanosť síce rastie, ale stále ju máme nízku. K predkrízovej nezamestnanosti už nemáme tak ďaleko, aspoň podľa Národnej banky Slovenska.

"Slovensko si postupne vytvára podmienky na rast a  boj proti nezamestnanosti a rast zamestnanosti." Hlási vláda a dobré podhubie týmto podmienkam dávajú aj čísla z minulého roka. Miesto si našlo vlani viac ako dva milióny Slovákov a nezamestnanosť klesla o 2 percentá

Lepší výhľad

"Čísla hovoria o ešte lepšom raste, a vývoji na trhu práce," tvrdí minister financií Peter Kažimír. "Očakávame zlepšovanie sa na trhu práce a pokles zamestnanosti," hovorí analytik J&T banky Stanislav Pánis. 

Prekvapila aj európska ekonomika, od ktorej sme exportne závislí. "Výhľad pre európsku ekonomiku, by som povedal, je o niečo lepší ako sme predpokladali," hovorí eurokomisár pre ekonomiku Pierre Moscovici.

Nedostatok síl

Podľa výpočtov Národnej banky Slovenska nám do zamestnanosti spred krízy chýba obsadiť osemnásťtisíc pracovných miest. Dostávame sa však k dlhodobému problému Slovenska. Ani počas konjunktúry, teda rastu sme nemali nízku nezamestnanosť.

"Už teraz firmy nemajú dostatok kvalitných kvalifikovaných pracovných síl," informuje podnikateľ. Problém nezamestnanosti nás teda bude trápiť aj keď sa nám bude dariť dobre. Liek na to zatiaľ naši politici nenašli, nech už sú z akéhokoľvek tábora.

Pozrite si reportáž redaktora Richarda Juriša:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy